• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2023

07:30

Zvanično! Rusi objavili, ovaj čovek če zameniti generala Armagedona!

Tanjug/AP

Vesti

Zvanično! Rusi objavili, ovaj čovek če zameniti generala Armagedona!

Podeli vest

Viktor Afzalov postao je komandant ruskog vazduhoplovstva umesto Sergeja Surovikina, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti na Telegramu.

Afzalov je već delovao na pomenutoj funkciji u periodu kada je Surovikin komandovao ruskim vojnim operacijama u Ukrajini. Afzalov je prošle godine u decembru dobio čin general-potpukovnika.

U otvorenim izvorima ima malo informacija o ruskog generalu. Poznato je da je rođen 1968. godine. Nakon srednje škole upisao je Višu vojnu školu za radio-elektroniku protivvazdušne odbrane i diplomirao 1989. godine. Nakon toga studirao je na Vojnom univerzitetu za protivvazdušnu odbranu i na Akademiji Generalštaba Oružanih snaga RF.

U vojsci, Afzalov je od načelnika proračuna raketnih diviziona napredovao do prvog zamenika komandanta RV i PVO, a zatim je postavljen za komandanta armije RV i PVO za Istočni vojni okrug. U najnovijem statusu pominjao se u publikacijama Ministarstva odbrane 2017. i 2018. godine.

2018. postao je načelnik Generalštaba - prvi zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije.

.

Foto: Ministarstvo odbrane RF

Viktor Afzalov

 

Inače, Surovikin je poznat po nadimku „General Armagedon“, koji je stekao tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je tamo koristio. Pao je u nemilost zbog navodne povezanosti sa pokojnim šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je pokrenuo marš na Moskvu u junu.

 

Spekulisalo se da je Surovikin uhapšen

Vol Strit Džurnal je 13. jula objavio da je ruska tajna služba privela najmanje 13 visokih vojnih oficira, uključujući generala Sergeja Surovikina, u vezi sa pobunom Vagnera. Predsednik Rusije Vladimir Putin je 22. avgusta zvanično razrešio Surovikina sa mesta komandanta Vazduhoplovstva.

Njujork tajms je 5. septembra, pozivajući se na svoje izvore, objavio da je pritvoreni Surovikin pušten nekoliko dana nakon što je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći. 6. septembra sa sajta ruskog Ministarstva odbrane nestala je stranica sa informacijama o generalu Sergeju Surovikinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija