• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2023

17:09

Rekonstruisano lice najpoznatije mumije u Čileu (FOTO)

Reuters/Twitter

Vesti

Rekonstruisano lice najpoznatije mumije u Čileu (FOTO)

Podeli vest

Arheolozi su rekonstruisali lice najpoznatije mumije u Peruu.

To je mumija Huanite, takođe poznata kao Ledena Deva Inka. Stručnjaci veruju da su je Inke žrtvovale tokom rituala pre više od 500 godina.

Na izradi biste radili su peruanski i poljski naučnici i Oskar Nilson, stručnjak za rekonstrukciju lica iz Švedske. Lice je rekonstruisano na osnovu skeniranja tela mumije, merenja lobanje, DNK analize i etnoloških karakteristika. Timu je trebalo oko 400 sati da modelira lice.

Inke su je drogirale i naterale je da klekne pre nego što su je udarile po glavi

Johan Rajnhard, američki arheolog koji je pronašao mumiju 1995. godine, rekao je da sada izgleda još življe.

- Mislio sam da nikada neću saznati kako je izgledala dok je bila živa - dodao je on. Rajnhard i peruanski planinar Migel Zarate pronašli su Huanitino smrznuto telo na nadmorskoj visini od 6.400 m tokom ekspedicije na vulkan Ampato.

 

Nosila je svečanu tuniku i pokrivalo za glavu, a oko nje su bili keramički predmeti, uključujući zdele i figurice. Istraživanja pokazuju da je Huanita u trenutku žrtvovanja imala između 14 i 15 godina, a da je uzrok smrti bio udarac u potiljak, piše Bi-Bi-Si.

Stručnjaci veruju da su je Inke drogirali i terali da kleči pre nego što su je udarili po glavi i tako je žrtvovali svojim bogovima. Rajnhard navodi da je, prema sistemu verovanja Inka, takva žrtva donela čast roditeljima, a žrtvi zagrobni život pun blaženstva. Posle toga, dete je obožavano generacijama kao neka vrsta posrednika između seljana i bogova“, rekao je Rajnhard.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija