• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

25.10.2023

22:15

(VIDEO) Putin gađa Kijev svemirskom raketom? Nemački mediji objavili sumnjive audio-snimke o namerama Moskve!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Putin gađa Kijev svemirskom raketom? Nemački mediji objavili sumnjive audio-snimke o namerama Moskve!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da gađa Kijev svemirskom raketom, objavio je nemački list "Bild". Taj tabloid tvrdi da je došao u posed razgovora između bivšeg šefa Roskosmosa Dmitrija Rogozina i sadašnjeg direktora ruskog Raketnog svemirskog centra "Progres" Dmitrija Baranova, u kojima oni navodno prave plan da raketu "sojuz" napune eksplozivom i izmene joj putanju posle lansiranja kako bi ona pogodila glavni grad Ukrajine.

Taj plan je, prema navodima "Bilda", predstavljen Putinu u januaru ove godine.

Džinovska bomba

Nemački list, ne navodeći na koji je način došao do telefonskih razgovora dva ruska zvaničnika i ko ih je prisluškivao, objavio je audio-snimke koji su montirani, te je autentičnost sumnjiva. Ipak, "Bild" tvrdi da su se razgovori dogodili početkom januara, nakon što je Rogozin ranjen u Donjecku. Sudeći prema tim snimcima, razgovaralo se o tehničkim detaljima organizovanja napada na veliki grad u Ukrajini, verovatno Kijev, pomoću rakete-nosača, koja se koristi za letove u svemir. Zaključeno je da bi bilo najbolje da raketa, natovarena eksplozivom, bude lansirana iz kosmodroma Pleseck u blizini Arhangelska. Tako napunjena raketa predstavljala bi megabombu od devet tona.

Baranov je Rogozinu navodno objasnio da se tom raketom može upravljati "u bilo kom pravcu" rotacijom tokom perioda od osam do 22 sekunde nakon lansiranja. Objasnio je da bi ta džinovska bomba mogla da eksplodira kad bi ponovo ušla u atmosferu nakon lansiranja, izazivajući neopisivu pustoš.

Foto: Reuters

Dmitrij Rogozin napravio brutalan plan, hoće li ga Putin poslušati

Rogozin se, kako se da zaključiti iz snimaka, u vezi sa tim konsultovao i sa Jurijem Solomonovim, generalnim konstruktorom raketnih sistema u Moskovskom državnom institutu za termotehniku i bivšim šefom razvoja balističke rakete "topolj-M".

Plan predat šefu

Iz kasnijeg razgovora Rogozina i Baranova može se čuti da su se oni plašili da bi delovi rakete mogli pasti na rusku teritoriju, te da bi odstupanje od zadate mete moglo da bude 50 do 100 kilometara, ali rešili su da prevaziđu sve probleme. Vreme koje bi bilo potrebno da se modifikuje raketa i otklone svi nedostaci Baranov je procenio na najviše šest meseci.

Rogozin se u razgovoru pohvalio da je pričao o novom planu sa Antonom Vainom, šefom ruske predsedničke administracije, te da se on veoma zainteresovao i zatražio mu da pripremi memorandum, pa da ga preda šefu, odnosno Putinu. Veruje se da je Putin bio obavešten o Rogozinovom projektu 16. januara ove godine.

"Bild" na kraju zaključuje da nije poznato kako je Putin reagovao na Rogozinov plan i da li namerava da ga sprovede, ali je sigurno da ga je razmatrao.

Zelenski bi trebalo da pobegne iz Ukrajine

Foto: Reuters

Dmitrij Rogozin napravio brutalan plan, hoće li ga Putin poslušati

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski trebalo bi da napusti zemlju jer će ga uskoro zadesiti ozbiljne nevolje, izjavio je američki novinar Garland Nikson.
- Zelenski zna da je došlo vreme. On treba da ode iz Ukrajine. Ovo je moj savet Vladimiru Zelenskom: Odlazi! - rekao je Nikson na svom Jutjub kanalu.
On je napomenuo da će se ukrajinski lider uskoro suočiti sa velikim problemima jer će biti kriv za sve neuspehe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam!

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)
EURO 2024

Kosta spasao Ronalda, Portugal je u četvrtfinalu! (FOTO/VIDEO)

Velika drama viđena je u Frankfurtu u duelu osmine finala između Portugala i Slovenije. Nije bilo golova u regularnih 90 minuta, a u finišu prvog produžetka Jan Oblak je odbranio jedanaesterac Kristijanu Ronaldu! Na kraju, Portugalci su bili bolji u penal seriji (3:0), a golman Diogo Kosta izrastao je u apsolutnog junaka!

01.07.2024

23:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija