• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

26.10.2023

20:34

Amerikanci u panici zbog kineskih dronova! Suparničke letelice haraju SAD!

Pexels

Vesti

Amerikanci u panici zbog kineskih dronova! Suparničke letelice haraju SAD!

Podeli vest

Dok Amerika oprema Ukrajinu za sukob sa Rusijom novim naoružanjem, glavni fokus je bio na dronovima, međutim na domaćem tržištu njihovi građani kupuju kineske dronove za civilnu upotrebu, što navodi SAD na sumnju da ih kineska vlada špijunira.

Američka vlada strahuje od najezde kineskih civilnih dronova na tržištu, zbog toga što su jeftini i pristupačni, a zbog hladnih odnosa sa Kinom budi se sumnja da mogu biti upotrebljeni za špijunažu.

 

Nolan Piterson iz Evroatlantskog centra Atlantskog saveza izjavio je za američki CNBC da ove dronove možete kupiti za par stotina dolara koji mogu obavljati određene vojne misije.

- Sada imamo male dronove koje možete kupiti za nekoliko stotina dolara, koji su u potpunosti preuzeli taktičku ulogu u modernom ratovanju, jer za špijunažu im ne treba oružje, a bez problema mogu da obavljaju misije za koje su vam ranije bile potrebne pilotirane letelice - rekao je Piterson.

Foto: informer/printscreen

Nolan Piterson

 

Američki CNBC navodi da iako su SAD pioniri dronske tehnologije, oni su veći, skuplji i sporije se proizvode i ukoliko se oštete ili unište nije ih lako zameniti što se može videti na malim dronovima koji se koriste u Ukrajini. Kineska kompanija DJI je trenutno lider po broju proizvedenih jeftinih dronova i zauzima 70% svetskog tržišta.

Foto: Informer

Civilni dron

 

Američki stručnjaci iz IT sektora navode kako su naveći razlozi za brigu to što su kineski dronovi probili u državni sektor SAD, pretežno u policiju. Naime, samo njujorška policija, je u toku godine kupila 14 kineskih dronova, što američke dronove čini nekonkurentnim na vlastitom tržištu i direktno može ugroziti američki državni aparat.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija