• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.ru/Mediji/Informer

31.10.2023

21:46

Šta ako SAD stoje iza napada Hamasa na Izrael?! Sa militantima iz Gaze godinama sarađuju! Ovo objašnjava mnogo toga!

Shutterstock/EPA

Vesti

Šta ako SAD stoje iza napada Hamasa na Izrael?! Sa militantima iz Gaze godinama sarađuju! Ovo objašnjava mnogo toga!

Podeli vest

Izrael je ugrozio stratešku poziciju SAD na Bliskom istoku bogatom resursima. Vašington je imao i ima, to više i nije nikakva tajna, bliske veze sa Hamasom, pa se postavlja pitanje da li možda SAD stoji iza njihovog napada?

Evo i Zašto?! 

Izrael godinama sprečava Sjedinjene Države da poboljšaju odnose sa arapskim svetom i Iranom, što je postao ključni faktor u politici Amerike poslednjih godina! 

Vašington želi da spreči kineski prodor na Bliski istok sa juanom umesto petrodolara. Americi smeta i uspeh Pekinga u pomirenju Irana i Saudijske Arabije, ali nastojanje da pomiri Izrael sa Saudijskom Arabijom. Tu je i problem pozicioniranja Rusije i Irana u Siriji, Iraku i širom Bliskog istoka.

Osim toga akcije Izraelaca prema palestinskim susedima (i prema Arapima uopšte) počele su da sprečavaju Vašington da resursima bogat i geostrateški važan Bliski istok drži blizu sebe. Problem je i što Sjedinjene Države osiguranje bezbednosti Izraela košta četiri milijarde dolara godišnje. A, na sve to američki predsednik Džo Bajden mora da zažmuri na nuklearni program Iran, kako bi kupovao naftu od Teherana, a ne od Rusije. 

Vašington je besan i zbog ponašanja Saudijaca, jer sa Moskvom u OPEK manipulišu strateškim tržištem crnog zlata. Uzgred, SAD su  odustale od svrgavanju venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i ukinule mu sankcije kako bi ponovo kupovale venecuelansku naftu. 

Ako sve te činjenice uzmemo u obzir postaje jasno zašto je napad Hamasa na najbolje čuvanu granicu na svetu i to od strane najboljih obaveštajnih agencija na svetu, iznenadio Izrael. 

Čudna nemogućnost kontrole ključnih Hamasovih komunikacionih kanala, verovanje da Hamas neće napasti, mogu se objasniti samo jednim, ovi kanali su širili dezinformacije, a cela operacija je planirana preko tajnog kanala komunikacije. Možda preko Katara. 

Tu međutim nije kraj ujdurme Sjedinjenih Država. Plan je uklanjanje nepoželjnog Netanijahua. SAD će zaustaviti operaciju izraelske vojske u Gazi, uvući će Evropu u igru, koja će na sebe preuzeti posledice rata - izbeglice, terorističke napade i drugo. 

Amerikanci će, dakle, biti mirovnjaci koji će naterati Izrael da se vrati na granice koje su odobrile UN. Verovatno će dozvoliti  Palestini da osnuje sopstvenu državu  (Bajden o ovom cilju govori kao o dugoročnom).

Ali da se vratimo na Katar i zašto je on ključan u ovoj geopolitičkoj igri! 

Vašingtion uporno poziva Katar da zatvori Hamasovu kancelariju u Dohi i preispita svoje veze sa "terorističkom grupom". Katarski zvaničnici su poručili da Doha ne sponzoriše, niti finansira Hamas. Objasnili su i da su pristali da ugoste političku kancelariju te organizacije nakon što su SAD zatražile otvaranje kanala za komunikaciju sa Hamasom. To se dogodilo pre više od deset godina

Iz Katara napominju da Vašington prvi put zatražio od Dohe da otvori "indirektne kanale" 2006. godine, nakon što je Hamas pobedio na izborima u Gazi. 

Ruski izvori ukazuju da je  Izrael ovaj palestinski pokret u početku posmatrao kao konkurenta Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (Fatah) Jasera Arafata, pa čak i da ga je čak finansirao Tel Aviv.

Francuska, Italija i Holandija imaju dil sa Katarom

Zanimljivo je da su Francuska, Italija i Holandija potpisale dugoročne sporazume sa Katarom za snabdevanje tečnim prirodnim gasom nakon napada Hamasa na izraelska naselja 7. oktobra. To sugeriše da za njih optužbe protiv Katara kao saučesnika u terorizmu u početku nisu ni razmatrane.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!
EURO 2024

A kazna za "Ubij Srbina!"?! Hitno se oglasio FSS!

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović izjavio je danas da će FSS zauzeti stav o kaznama za FS Hrvatske (HNS) i FS Albanije (FSHF) kada dobije zvaničnu odluku Evropske fudbalske unije (UEFA).

23.06.2024

17:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija