• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.11.2023

08:00

Arapi prete, ali neće na Izrael zbog Palestine! Jevrejska država može da radi šta hoće u Gazi

Reuters

Vesti

Arapi prete, ali neće na Izrael zbog Palestine! Jevrejska država može da radi šta hoće u Gazi

Podeli vest

Osim zapaljive retorike i verbalnih pretnji, arapske zemlje za sada ne pomažu Palestincima, a još manje Hamasu u ratu sa Izraelom, iako je postojala bojazan da bi sukob jevrejske države i militanata u Gazi mogao da zapali Bliski istok, pa čak i dovede do trećeg svetskog rata! Zašto?

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom govora podrške Palestini čak je govorio da je na pragu "rat krsta i polumeseca". Iran danima preti vojnom intervencijom ako Izrael ne prestane sa ubijanjem Palestinaca, Hezbolah s vremena na vreme ispali poneku raketu na izraelske položaje i to je sve.

Koliko je, ipak, verovatan rat Arapa i Izraela i koje zemlje i pokreti mogu da uđu u neprijateljstva, analizirala je ruska "Gazeta".

Foto: Tanjug/AP

Erdogan na palestinskom protestu

Nisu spremni

Vojni stručnjaci smatrali su da bi u rat protiv Izraela najpre mogao da uđe Hezbolah, paravojna libanska šiitska organizacija koja se zalaže za stvaranje islamske države u Libanu po uzoru na Iran. Prošle nedelje u Bejrutu lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah obratio se svojim pristalicama.

Iako su posmatrači očekivali u najmanju ruku deklaraciju o totalnom džihadu protiv Izraela i Zapada i invaziju Hezbolahovih snaga na severne regione Izraela, ništa od toga se nije dogodilo. Nasralah se uglavnom fokusirao samo na kletve protiv neprijatelja.

U vojnom delu svog govora rekao je kako "Hezbolah još nije stigao do tačke u kojoj može da pobedi Izrael".

Foto: Shutterstock

Hezbolah

- Naša bitka nije stigla do nokaut faze i još nam treba vremena, ali pobeđujemo - poručio je lider Hezbolaha.

Ipak, zbog islamske solidarnosti šeik Hasan Nasralah je dodao: "Mi smo već u ratu sa Izraelom. Od 8. oktobra. Naše granične operacije ciljaju neprijateljsku opremu i vojnike."

Dakle, zašto se Hezbolah ustručava da svom silom udari na Izrael! Šta znači fraza lidera Hezbolaha "još nismo stigli do tačke kada možemo da pobedimo Izrael". Odgovor je prost, uključivanje Hezbolaha u rat u ovoj fazi znači samo jedno - masivni raketni i vazdušni udari izraelskog vazduhoplovstva i američke mornarice će naneti pokretu neprihvatljive gubitke u ljudstvu i opremi, a Liban će biti pretvoren u gomilu ruševina.

Američka ujdurma

S druge strane, ni bliskoistočne države i monarhije za sada ne žele da uđu u rat sa Izraelom zbog pogroma Palestinaca u Gazi. Sećanja na poraz iz 1973. još uvek su sveža, a tada su milioni vojnika regularnih armija napali Izrael.

Pored toga, trenutno postoje neke vojnotehničke okolnosti za potencijalne učesnike invazije na Svetu zemlju. Države Bliskog istoka uglavnom su opremljene američkim oružjem i vojnom opremom. Posebnost američkog naoružanja je u tome što, na primer, jordanski F-16 ne može da pogodi izraelski F-16 zbog posebnosti softvera američkih lovaca prodatih arapskim državama.

Pored toga, verovatno postoji mnogo "obeleživača" u drugom američkom oružju, posebno u automatizovanim sistemima i radarskoj opremi, koji će se sigurno isključiti u pravom trenutku za Pentagon.

Tu su, za svaki slučaj, i dve udarne grupe nosača aviona američke mornarice, zajedno sa podmornicama za nuklearne napade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija