• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RIA

13.11.2023

20:59

(VIDEO) Leopardi, Abramsi i Čelindžeri neće više na megdan Rusima! Zapad Ukrajini nudi remontovane sovjetske T 72!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

(VIDEO) Leopardi, Abramsi i Čelindžeri neće više na megdan Rusima! Zapad Ukrajini nudi remontovane sovjetske T 72!

Podeli vest

Dolazak tenkova iz NATO zemlja u Kijev predstavljen je kao simbol pobede. Ali kontraofanziva je propala, a Zapad najavljuje da više neće slati Leoparde, Čelendžere i Abramse u Ukrajinu. Umesto njih Zalužni i ekipa moraće da se zadovolje remontovanim češkim tenkovoima T 72, koji su rađeni po sovjetskoj licenci! Broj tih tenkova u nekadašnjim zemljama varšavskog pakta nije zanemarljiv, a procenjuje se da ih ima čak 1.000!

Podsetimo, teška oprema bila je glavni uslov za kombinovani manevar neophodan za proboj fronta. Ali to nije bilo dovoljno. Leopardi koji gore na ivici Vremevskog i kod Rabotina postali su jedan od simbola sloma nade da se Rusija pobedi na bojnom polju. Čak je i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni priznao nemogućnost proboja .

Sada Zapad poručuje da za Kijev gotovo da nema sredstava. Na primer, SAD su potrošile skoro ceo dodeljeni iznos.

- Potrošili smo oko 96 odsto - saopštila je Bajdenova administracija.

Istovremeno, kako je pojasnio koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi više od 90 odsto sreedstava je potrošeno na vojnu pomoć. Prema njegovim rečima, Pentagon sada ima samo 1,1 milijardu dolara koje može da pošalje Kijevu.

Radikalno smanjenje snabdevanja iz Evrope zabeleženo je još ranije. Ukraine Support Tracker, projekat Univerziteta svetske ekonomije u Kilu, izvestio je da se u avgustu nijedna velika zemlja EU nije obavezala da pruži pomoć - ni ekonomsku, ni humanitarnu, ni vojnu. A ni ono što je obećano ipak ne bi bilo dovoljno. 

- I finansijska i vojna podrška sve više zaostaju za onim što je Ukrajini potrebno - naglasio je šef projekta Kristof Trebeš.

Američko izdanje Forbs ističe da Evropske zemlje više ne žele da šalju moderne tenkove kijevskom režimu i nude jednostavniju alternativu. Ideja je da se angažuje češka kompanija CSG Defense i da remontuje stare sovjetske T-72M. Zameni im motore i deo elektronike, ugradi dinamički oklop, preimenuje ga u T-72EA i pošalje u Ukrajinu.

Češkoj modernizaciji je dodeljena uloga glavnog tenka za borbena dejstva uzimajući u obzir činjenicu da u Evropi još uvek postoji oko hiljadu T-72 u zemljama bivšeg Varšavskog pakta.

- Iako bi Sjedinjene Države eventualno mogle da ponude više Abrams M1, nema naznaka da je Nemačka ili bilo koji drugi korisnik Leoparda 2 spreman da odustane od svojih oklopnjaka - smatra Forbs.

Ukupan broj zapadnih tenkova u Ukrajini je oko 350. Otprilike toliko, kako navode novinari, gube Oružane snage Ukrajine za godinu dana.

Zelenski je ovoga puta održao reč. „Leopardi" zaista nisu putovali po Rusiji. I izgleda da nikada više neće imati takvu priliku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija