• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: NPR

14.11.2023

19:20

Samo ih je Bog spasao! Avion poleteo bez dva prozora, piloti otkrili horor tek kad su se "popeli" na četiri kilometra!

Shuterstock

Vesti

Samo ih je Bog spasao! Avion poleteo bez dva prozora, piloti otkrili horor tek kad su se "popeli" na četiri kilometra!

Podeli vest

Avion za SAD poleteo je prošlog meseca iz Londona sa četiri oštećena prozorska stakla, uključujući dva koja su potpuno nestala. iko nije povređen zbog kvarova na prozorima, koji su najverovatnije prouzrokovani tokom snimanja filma, saopštili su britanski istražitelji vazdušnih nesreća.

Britanska Kancelarija za istraživanje vazdušnih nesreća u specijalnom biltenu objavljenom pre nekoliko dana  navodi da je avion poleteo sa londonskog aerodroma Stansted ujutru 4. oktobra noseći 11 članova posade i devet putnika, od kojih su svi zaposleni u „turističkoj kompaniji ili kompaniji koja upravlja avionom".

Reč je o avionu Erbas A321, koji može da primi više od 170 putnika, ali je mala grupa putnika sedela u sredini kabine, neposredno ispred izlaza iz krila. Prozori koji nedostaju nisu otkriveni sve dok se avion nije popeo na visinu od 13.000 stopa, piše izveštaju britanskih istražilaca.

- Nekoliko putnika se priseća da je kabina aviona posle poletanja delovala bučnije i hladnije nego što su navikli. Član posade krenuo je prema zadnjem delu aviona, gde je primetio pečat prozora koji je lepršao na levoj strani aviona. Činilo se da je prozorsko okno skliznulo nadole, a buka u kabini je bila 'dovoljno glasna da vam ošteti sluh' - napisali su istražitelji. 

Kako se avion približavao 14.000 stopa, piloti su smanjili brzinu i zaustavili uspon. Inženjer i kopilot su se vratili da pogledaju prozor i složili se da se avion odmah okrene. Avion je bezbedno sleteo nazad u Stansted nakon 36 minuta ukupnog leta, tokom kojih je avion ostao „pod normalnim pritiskom", napisali su istražitelji.

Nakon pregleda aviona sa zemlje, posada je otkrila da nedostaje i drugo staklo, a treće je pomereno. Činilo se da četvrti prozor malo viri iz okvira. Jedno razbijeno staklo je kasnije pronađeno sa piste tokom rutinske inspekcije.

Isisana kroz prozor

Dženifer Riordan smrtno je stradala 2018. godine kada je "delimično isisana" kroz prozor aviona koji je razbijen gelerima eksplodiranog motora.
Slike napuknutih prozora na avionima često se krasile naslovne strane novina  ali stručnjaci za vazduhoplovstvo smatraju da je rizik od povrede ili smrti u takvom scenariju i dalje red




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17