• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index

16.11.2023

19:19

Izraelsko rešenje za Hamasove tunele - buldožeri, penaste bombe, kanalizacija!

Vikipedija

Vesti

Izraelsko rešenje za Hamasove tunele - buldožeri, penaste bombe, kanalizacija!

Podeli vest

Jedan od najvećih izazova sa kojima se izraelske snage suočavaju tokom kopnene operacije u Gazi je ogromna mreža podzemnih tunela koje koristi Hamas. Dug stotinama kilometara i dubok do 80 metara, sistem se koristi u različite svrhe, uključujući izvođenje napada, šverc robe i skladištenje oružja.

Međutim, tunele nije lako pronaći jer su često skriveni ispod objekata različite namene. Dakle, pitanje je kako će se ID nositi sa njima. Vojni analitičar Kris Moris rekao je za Skaj njuz da izraelske snage imaju pet opcija. 

1. Slanje specijalnih snaga

On je objasnio da, iako Izrael ne zna pun obim mreže tunela, on je dobro informisan i razvio je „vojnu jedinicu" posebno dizajniranu da uđe u tunele. 

- Oni su veoma dobro opremljeni i obučeni. Imaju testove koji osiguravaju da su dovoljno mentalno pripremljeni da siđu u te tunele ako je potrebno - rekao je on. 

Pre upada u tunele, ID bi morao da pošalje vozila bez posade da provere da li ima mina ili drugih zamki i da prikupi čvrste dokaze o aktivnostima unutar tunela, dodao je Moris. Međutim, on je uveren da slanje ljudi nikada neće biti poželjna opcija i da će

Jedan od najvećih izazova sa kojima se izraelske snage suočavaju tokom kopnene operacije u Gazi je ogromna mreža podzemnih tunela koje koristi Hamas. Dug stotinama kilometara i dubok do 80 metara, sistem se koristi u različite svrhe, uključujući izvođenje napada, šverc robe i skladištenje oružja.

2. Uništavanje ulaza u tunele

U idealnom slučaju, izraelske snage će pokušati da zapuše tunele. Moris tvrdi da bi Izrael to mogao da uradi tako što će ih uništiti buldožerom ili baciti eksploziv. 

- Postoji niz različitih, veoma rudimentarnih, fizičkih načina na koje ih možete ukloniti, ali izazov je da ih identifikujete. Jednostavno zatvaranje tunela imaće efekta, ali idealno bi bilo da saznate šta je tamo dole - primetio je on. 

3. Blokiranje ulaza penastim bombama

Bomba od pene ili sunđerasta bomba je specijalizovani hemijski uređaj koji oslobađa penu koja se širi koja se brzo stvrdnjava. 

- Ovo je jedno od izraelskih čudesnih oružja. Ne sadrži eksploziv, ali efikasno blokira tunele", rekao je Moris.

Loša strana za Izrael je što su ove bombe samo kratkoročno rešenje. 

- Dugoročno, pena se može ukloniti - naglasio je Moris. 

4. Korišćenje kanalizacije

Četvrta opcija za Izrael bi mogla da bude kopiranje poteza koji je Egipat ranije preduzeo u borbi protiv krijumčarenja - spuštanje kanalizacije kroz tunele. To je veoma efikasno rešenje. Imalo bi smisla da ga vojska upotrebi ako se uslovi poklapaju, smatra Moris. 

On, međutim, upozorava da bi to moglo da doprinese rastućoj humanitarnoj krizi koja se već širi regionom.

5. Napad iz vazduha

Konačna opcija je upotreba sofisticiranog oružja za gađanje tunela iz vazduha, rekao je on. 

- Izrael ima prilično značajan inventar oružja bačenog iz vazduha, poput razbijača bunkera, koje može da prodre u zemlju. Ali čak i ako se koristi precizno vođeno oružje, ono bi moglo da izazove "veliku kolateralnu štetu"  - objasnio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija