• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.11.2023

12:13

Svet je stao! Počela bitka svih bitaka u Ukrajini! Rusi nisu očekivali silovit ukrajinski udar, Zelenski krenuo na sve ili ništa!

Shutterstock/AP

Vesti

Svet je stao! Počela bitka svih bitaka u Ukrajini! Rusi nisu očekivali silovit ukrajinski udar, Zelenski krenuo na sve ili ništa!

Podeli vest

Ukrajina je saopštila da su njene trupe potisnule ruske snage tri do osam kilometara od Dnjepra na levoj obali, u oblasti Herson, dok nastavljaju da uspostavljaju veliki mostobran u toj oblasti.

Natalija Humenjuk, portparol Operativne komande Jug, rekla je u nedelju da to znači da ruska minobacačka vatra više ne predstavlja pretnju za naselja na desnoj obali.

- Napredovanje varira od 3 do 8 kilometara, u zavisnosti od specifičnosti geografije i pejzaža na levoj obali. Sada njihovi minobacači ne mogu da pogode desnu obalu, tako da to vidimo kao izvesno postignuće  - rekla je ona.

Humenjukova je procenila da ruske snage u toj oblasti još uvek broje nekoliko desetina hiljada.

- Tamo je ogromna sila, tako da imamo dosta posla da uradimo - rekla je ona, dodajući da ukrajinske snage ne beleže formiranje ruskih ofanzivnih grupa u ovom trenutku, što znači da nemaju kapacitet da se pripreme za bilo kakve napade.

Ovo saopštenje dolazi nakon prvog zvaničnog saopštenja Kijeva prošlog utorka kojim se priznaje da su ukrajinske snage pre mesec dana zauzele mostobran - važan cilj u ukrajinskoj kontraofanzivi.

Komanda marinaca Ukrajine je u saopštenju od petka izjavila da su njeni borci uništili stotine ruskih borbenih vozila u borbama na istočnoj obali reke Dnjepar.

Saopštenje od petka bila je prva zvanična objava Kijeva o ruskim gubicima, koji su rezultat ruskih pokušaja, do sada neuspešnih, da eliminišu utvrđena Kijevska uporišta na istočnoj, levoj obali najvećeg plovnog puta Ukrajine.

Za prve ukrajinske prepade preko reke, od strane trupa za specijalne operacije na malim čamcima, saznalo se u maju.

Foto: Reuters/Twitter video printscreen

 

U zvaničnim izjavama ruske vojske u oktobru se priznaje da kijevske snage deluju na istočnoj obali Dnjepra, ali su okarakterisane kao slabe snage koje su eliminisane ruskom artiljerijom i vazdušnim udarima.

U sredu je guverner Hersonske oblasti Vladimir Saldo rekao da su ukrajinske oružane snage nedavno „bacile meso“ na ruske položaje na levoj obali Dnjepra i prešle reku sa snagama veličine jedne i po čete u malim grupama.

Prema njegovim rečima, ruske oružane snage su poslale dodatne snage i stvorile „vatreni pakao“ za neprijatelja: ukrajinska vojska je izgubila oko stotinu ljudi u poslednjem dva dana  Moral Oružanih snaga Ukrajine, primetio je guverner, „izuzetno nizak”; skoro svaki dan se predaju novi zatvorenici.

- Planovi ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra i uđu u operativni prostor otišli ​​su dođavola, nisu imali šanse. Ovo je bila poslednja šansa za Zelenskog da zadobije naklonost svojih gospodara - naglasio je Saldo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00