• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.11.2023

17:45

Incident u dubinama Atlantika! Katastrofa na strateškoj nuklarnoj podmornici za dlaku sprečena

printscreen

Vesti

Incident u dubinama Atlantika! Katastrofa na strateškoj nuklarnoj podmornici za dlaku sprečena

Podeli vest

Britanski tabloid objavio je da je britanska strateška nuklearna podmornica Vanguard za dlaku izbegla tragediju u Atlanskom okeanu prilikom redovne patrole. Kako navodi “The Sun” podmornica je spasena nekoliko trenutaka pre katastrofe.

Na podmornici Vanguard u trenutku incidenta bilo je 140 članova posade oid toga 14 oficira i ukrcane interkontinetalne balističke rakete UGM 133 “Trident 2 D5” koje se nalaze u 16 lansera.

Do inceidenta je kako navodi britanski tabloid došlo u trenutku kada se pokvario dubinomer.

Incident se dogodio nakon što je podmornica zaronila. Brojčanici na dubinomeru su pokazivali normalno dubinu, a onda su iz nepoznatog razloga prestali da rade, ostavljajuči komandanta podmornice u utisku da je sve u redu dok je podmornica tonula.

Stvar su sprečili inžinjeri koji prate rad reaktora koji su na dubini od 149 m podigli uzbunu jer su imali drugi merač dubine koji je bio ispravan i alarmirali komandanta podmnornice koji je zatim podigao plovilo na razumnu dubinu, noadi britanski tabloid ovu neverovatnu priču.

Inače Vanguard ima radnu dubinu do 300 m, a maksimalna dubina je 500 m.

Britanske nuklearne podmornice Vanguard spadaju u klasu strateških nosača pomorničarskih balističkih raketa. U operativnoj upotrebi nalaze se četiri podmornice ove klase: HMS Vanguard S 28; HMS Vicotrius S 29; HMS Vigilant S 30; HMS Vengeance S 31.

Podmornice su građene u periodu od 1986-1999 u brodogradilištu Barov. Prva podmornica u operativnu upotrebu ušla je 1993, druga januara 1995, treća novembra 1996 i četvrta januara 2001 godine. Svaka od ovih podmornica naoružana je sa 16 interkontinetalnih balističkih raketa UGM 133 “Trident 2 D5” koji su smešteni u 16 raketnih silosa raspoređenih u dve linije po osam iza komandnog mosta podmornice. Osim raketa podmornica je naoružana teškim podvodnim torpedima mase 1850 kg “spearfiš” koji su dužine 7 m i maksimalnog domegta 54 km pri brzini od od 23 km na čas. Torpedo ima bojevu glavu tešku 300 kg koja se aktivira blizinskim ili kontaktnim upaljačem.

Podmornicu pokreće vodom hlađen nuklearni reaktor Rols Rojs PWR-2 i dve turbine Generla Electrik 20.5 MW što obezbeđuje briznu podvodne vožnje od 46,3 km i neograničeni akcioni radijus.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija