• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

17:44

Ovakvo je trenutno stanje u Ukrajini! Objavljene najnovije ratne karte (FOTO)

ISW

Vesti

Ovakvo je trenutno stanje u Ukrajini! Objavljene najnovije ratne karte (FOTO)

Podeli vest

Ukrajinske i ruske snage kopaju se na različitim delovima fronta dugog 1.000 kilometara dok kišovito i hladno vreme stiže u ratnu zonu, za koje se očekuje da će značajno usporiti velike mehanizovane operacije do početka 2024. godine.

Institut za proučavanje rata je u nedelju uveče prikazao situaciju duž linije kontakta, gde se na nekoliko tačaka nastavljaju žestoke borbe dok obe strane pokušavaju da zauzmu ključne teritorije uoči tradicionalnog zimskog obračuna. Obe strane su u trci sa vremenom dok temperature padaju skoro do nule u zonama borbi u južnoj i istočnoj Ukrajini.

- Ukrajinske i ruske snage nastavljaju borbene operacije u istočnoj i južnoj Ukrajini, iako će kišno vreme verovatno usporiti tempo borbenih dejstava dok se zimski uslovi u potpunosti ne ostvare - navodi se u najnovijem izveštaju ISV.

Kontraofanziva kod Zaporožja

Ukrajinske trupe i dalje sprovode kontraofanzivnu operaciju u pravcu južnog Zaporožja, gde je Kijev planirao da razbije ruske linije i preseče takozvanu kopnenu vezu koja povezuje okupirani Krim sa zapadnom Rusijom. Ometana ruskom odbranom, Ukrajina je tu napredovala sporo, iako su zvaničnici u Kijevu ukazali na uspeh u narušavanju vitalnih ruskih mreža snabdevanja i artiljerijskih snaga.

Foto: ISW

 

Ukrajinske jedinice takođe napadaju preko reke Dnjepar na južnom Hersonskom frontu. Osnovali su nekoliko malih uporišta na istočnoj obali reke koju su okupirali Rusi, koja je od oslobođenja Hersona u novembru 2022. formirala veći deo južne linije razdvajanja.

Plovni put predstavlja značajnu barijeru, ali svaki kontinuirani uspeh Ukrajine tamo predstavlja pretnju ruskim pozicijama u okupiranoj južnoj Ukrajini i duž prilaza Krimu, pri čemu je poluostrvo jedan od ključnih strateških ciljeva sukoba. Penzionisani general Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je za Nevsveek da je Krim odlučujući teren ovog rata.

Rusi napadaju oko Avdijevke

Istovremeno, ruske snage su i dalje u ofanzivi u severoistočnoj oblasti Luganska i oko grada Avdijevke u Donjeckoj oblasti, gde je ukrajinska vojska snažno ukopana od 2014. godine. Rusija pokušava da opkoli grad — navodno uz visoku cenu — u taktici za koju je visoki ukrajinski zvaničnik rekao za Nevsveek da je ponavljanje situacije u Bahmutu, misleći na mučnu i krvavu zauzimanje razorenog grada ranije ove godine.

Britansko ministarstvo odbrane je u subotu sugerisalo da bi front mogao postati još statičniji u narednim mesecima: „Kako se hladnije zimsko vreme kreće u istočnu Ukrajinu, male su neposredne izglede za velike promene na liniji fronta. Tokom protekle nedelje, većina Intenzivne borbe su se vodile u tri oblasti: na osovini Kupjanska u Luganskoj oblasti, oko Avdijevke u Donjeckoj oblasti i na levoj obali reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, gde su ukrajinske snage uspostavile mostobran“.

„Nijedna strana nije postigla značajan napredak ni u jednoj od ovih oblasti. Rusija nastavlja da trpi posebno teške gubitke oko Avdijevke“, navodi se u britanskom izveštaju.

Foto: ISW

 

"Očekujemo treći talas ofanzive"

Zamrznuto tlo – dovoljno tvrdo da izdrži teška gusjeničarska vozila poput tenkova – može biti korisno napadačkim snagama. Ruska invazija počela je u februaru 2022, pred kraj zimskog smrzavanja. Iako na kraju nije uspela da zauzme Kijev i zbaci vladu, kasna zimska ofanziva zauzela je delove Ukrajine.

Uprkos komplikacijama, borbe neće prestati tokom zime, istraživački centar ISV predviđa: „Vremenski uslovi tokom zime će verovatno podstaći nastavak aktivnijih borbenih dejstava, a kišno vreme koje je u toku verovatno neće zaustaviti ukrajinske ili ruske napade ."

Prošle godine Rusija je pokrenula uglavnom neuspešnu zimsku ofanzivu, iako je ta operacija bila preduslov za kasno prolećno zauzimanje Bahmuta. Ove godine Kijev očekuje više akcija oko Avdijevke jer jesen prelazi u zimu.

„Očekujemo treći talas ofanzive, pokušaj opkoljavanja Avdijevke“, rekao je prošlog vikenda portparol ukrajinske vojske Oleksandar Stupun.

Foto: ISW

Foto: ISW

 

Ukrajinski zimski plan

Volodimir Fitio – još jedan ukrajinski vojni portparol – je u međuvremenu rekao da kijevske snage planiraju sopstvene zimske operacije: „Glavni zadatak vojske tokom hladne sezone biće da poremeti rusku logistiku tako da budu gladni i hladni i da nemaju želju da boriti. Tako da neprijatelj treba da očekuje iznenađenja sa neba." Ukrajinu očekuje još jedna zima intenzivnih ruskih vazdušnih udara na vitalnu energetsku infrastrukturu.

„Skoro smo na polovini novembra i moramo biti spremni na činjenicu da bi neprijatelj mogao da poveća broj dronova ili raketnih napada na našu infrastrukturu“, rekao je predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje i dodao: „Rusija se priprema za Ukrajinu. I evo u Ukrajini sva pažnja treba da bude usmerena na odbranu, na odgovor teroristima, na sve što Ukrajina može da uradi da prebrodi zimu i unapredi sposobnosti svojih vojnika“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija