• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

22.11.2023

15:09

Upomoć! Turska, Mađarska, pomozite - Imaju strategiju, vojsku i oružje, ali boje se Moskve! Neko ih slagao - spasiće ih NATO

Tanjug/AP/Pavel Golovkin

Vesti

Upomoć! Turska, Mađarska, pomozite - Imaju strategiju, vojsku i oružje, ali boje se Moskve! Neko ih slagao - spasiće ih NATO

Podeli vest

Ne želimo da otpišemo Rusiju kao pretnju, jer je ova država pokazala izdržljivost u Ukrajini, izjavio je Pal Jonson za britanski "Gardijan"

Švedska mora da postane punopravna članica NATO-a što je pre moguće, kako bi odbila pretnju od Rusije, rekao je ministar odbrane te zemlje Pal Jonson.

On je izjavio da ne može da postavi vremenski rok za završetak pristupanja Švedske NATO-u, ali je dodao da je uveren da će Turska i Mađarska, dve preostale članice koje još nisu ratifikovale članstvo Švedske, to na kraju učiniti.

- Ne želimo da otpišemo Rusiju kao pretnju, jer je Rusija pokazala izdržljivost (u Ukrajini). Ne smemo to da smetnemo s uma, a to radimo tako što prevazilazimo svoje nacionalne slabosti i idemo ka potpunoj integraciji u NATO što je pre moguće - rekao je Jonson za "Gardijan".

Govoreći iz Helsinkija, gde se u utorak obratio Hanakarajat forumu za odbrambenu i bezbednosnu politiku, Jonson je rekao da postoji "snažna podrška" švedskoj prijavi za članstvo među saveznicima u NATO-u.

Švedska je, kako je rekao, ponudila NATO-u "bolju stratešku dubinu i važne vojne resurse".

Švedska je aplicirala za članstvo istovremeno sa Finskom u maju 2022, obe zemlje su se tada odrekle svoje vojne neutralnosti. U aprilu ove godine, 11 meseci kasnije, Finska je zvanično postala članica NATO-a, dok Švedska još čeka na odobrenje Turske i Mađarske.

U julu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, nakon razgovora sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, pristao da prosledi protokol o pristupanju Švedske turskom parlamentu što je pre moguće. Međutim, prošle nedelje je turski komitet za spoljne poslove saopštio da odlaže odluku, jer pitanje još "nije sazrelo" za odlučivanje.

Foto: Reuters

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Neizvesnost postoji i oko namera Mađarske, iako je Jonson rekao da je Budimpešta uverila Stokholm da "neće biti poslednja zemlja koja će ratifikovati" aplikaciju Švedske. Mađarska je prošle nedelje saopštila da nije spremna na ratifikaciju, iako je premijer Viktor Orban prethodno rekao da je odobrenje samo tehnička stvar.

Uprkos ovim kašnjenjima, Jonson, član Umerene partije, rekao je da ostaje uveren u budućnost Švedske u NATO-u.

- Siguran sam da ćemo biti saveznici - dodao je on.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mađarski predsednik Viktor Orban

Jonson je naveo da je Švedska sada bezbednija nego što je bila pre nego što je zatražila članstvo u NATO-u zahvaljujući, kako je napomenuo, bezbednosnim garancijama dobijenim od SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i drugih nordijskih zemalja.

Ministar odbrane je istakao da je Finska ostala "najbliži politički partner Švedske u bezbednosti i odbrani", dodajući da će taj odnos i dalje biti u centru pažnje Stokholma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija