• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.11.2023

16:44

U zatvoru izboden bivši policajac odgovoran za smrt Džordža Flojda (VIDEO)

EPA/Tanjug

Vesti

U zatvoru izboden bivši policajac odgovoran za smrt Džordža Flojda (VIDEO)

Podeli vest

Derek Šovin, bivši policajac Mineapolisa koji je osuđen za ubistvo Džordža Flojda 2020. godine, izboden je juče u saveznom zatvoru u Arizoni, javili su Asošiejted pres i Njujork tajms.

Osoba upoznata sa slučajem rekla je za Si-En-En da je Šovin napadnut juče u saveznom zatvoru u Tusonu i da je u stabilnom stanju.

Biro za zatvore saopštio je da je "zatvorena osoba" napadnuta u zatvoru Tucson u petak oko 12:30 sati. Dva izvora potvrdila su CNN-u da je osoba Šovin.

"Reagovani zaposleni su pokrenuli mere spasavanja za jednu zatvorenu osobu", a ta osoba je prebačena u bolnicu na lečenje, navodi se u saopštenju kancelarije. Nijedan zaposleni nije povređen tokom incidenta“, navodi se u saopštenju.

"On je uredno osuđen, trebalo bi da izdrži kaznu bez straha"

Državni tužilac Minesote Kit Elison, čija je kancelarija gonila Šovina u slučaju Džordža Flojda, obavešten je da je Šovin izboden i da je u stabilnom stanju, saopštila je njegova kancelarija za Si-En-En rano jutros.

"Ožalošćen sam što čujem da je Derek Šovin bio meta nasilja", rekao je Elison u saopštenju iz njegove kancelarije. „On je uredno osuđen za svoje zločine i, kao i svaki zatvorenik, trebalo bi da bude u mogućnosti da izdrži kaznu bez straha od odmazde ili nasilja.

Šovin je napadnut u zatvoru srednjeg obezbeđenja dok je služio dve uzastopne kazne zbog Flojdovog ubistva.

Foto: Tanjug/AP

Derek Šovin

Za šta je osuđen?

U aprilu 2021. Šovin je osuđen za ubistvo iz drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo drugog stepena. Osuđen je na 22 i po godine zatvora. Nekoliko meseci kasnije, Šovin je priznao krivicu za lišavanje Flojda građanskih prava i osuđen je na 21 godinu zatvora.

Šovin, koji je beo, klečao je na Flojdovom vratu i leđima više od 9 minuta 25. maja 2020. Policajci, uključujući Šovina, odgovorili su na poziv zbog sumnje da je Flojd upotrebio falsifikovanih 20 dolara u prodavnici na uglu u Mineapolisu. Flojd, 46-godišnji crnac, vezan je lisicama i ležao je licem prema dole na ulici, govoreći da ne može da diše.

Flojdovo ubistvo izazvalo je masovne proteste protiv rasne nepravde širom zemlje i širom sveta zbog načina na koji policija tretira crne Amerikance u SAD. Istraga Ministarstva za ljudska prava Minesote pokazala je da su Mineapolis i njegova policijska uprava učestvovali u „obrascu ili praksi rasne diskriminacije“, prema izveštaju iz 2022. godine.

Ranije ove nedelje, Vrhovni sud SAD odbacio je Šovinovu žalbu na njegovu državnu osudu nakon što je tvrdio da nije imao pravično suđenje. Viši sud je odbio Šovinovu žalbu bez komentara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija