• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/DPA/TASS

26.11.2023

17:02

Najbolje jedinice Bundesvera na ivici katastrofe! Ako napadnu Nemačku, mogu da se bore samo dva dana

Printskrin video

Vesti

Najbolje jedinice Bundesvera na ivici katastrofe! Ako napadnu Nemačku, mogu da se bore samo dva dana

Podeli vest

Zamenik predsednika frakcije bloka CDU/CSU u Bundestagu, stručnjak za odbranu Johan Vadeful, rekao je da su glavne jedinice Bundesvera sposobne da izdrže najviše dva dana borbenih dejstava i zatražio da se ubrza nabavka za oružane snage u svetlu transfera naoružanja Ukrajini.

U intervjuu agenciji DPA, parlamentarac je primetio da je isporuka oružja Kijevu, koju je nazvao ispravnom i ekspeditivnom odlukom, dovela do "ozbiljne nestašice oružja za Bundesver".

- Glavne vojne jedinice mogu da izdrže najviše dva dana borbe. Ovo je sveukupno katastrofalan rezultat - rekao je Vadeful i dodao:

- Ko god generalno govori o potrebi da se bude spreman za rat, a očekuje od Bundesvera bar sposobnost da se brani, treba da vodi računa da ne dođemo u ovako lošu situaciju. Ali, nažalost, pokazalo se suprotno.

Vadeful je istakao da je proces transformacije Bundesvera u efikasnu oružanu snagu tek počeo.

- To je zaustavljeno na samom početku i to je, naravno, sada i odgovornost Borisa Pistorijusa. Vidim jake izjave, ali malo realnih mera koje bi doprinele jačanju vojnog potencijala - rekao je Vadeful.

Prema njegovom mišljenju, do "prekretnice" za Bundesver nije došlo.

Poslanik je napomenuo da se plasiraju narudžbine za opremu i naoružanje, ali nemačka vojska još ništa nije dobila.

- U trenutnoj bezbednosnoj situaciji, neprihvatljivo je da nema kompenzacije za oružje i opremu prebačenu u Ukrajinu - naglasio je on, i dodao:

- Treba nam mnogo više od onoga što smo imali.

Parlamentarac je izrazio sumnju da će Nemačka za dve godine moći da obezbedi NATO-u potpuno opremljenu diviziju, kako je ranije navedeno. Vadeful takođe smatra da bi u Nemačkoj trebalo uvesti regrutaciju.

- Nećemo moći da obezbedimo efikasnu nacionalnu odbranu bez potrebnog osoblja - smatra on.

Nemačka je drugi najveći isporučilac oružja Ukrajini, odmah posle Sjedinjenih Država. Ukupan iznos nemačke pomoći Ukrajini – humanitarne, finansijske i vojne – premašio je 25 milijardi evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija