• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RIA

29.11.2023

14:17

Hladan tuš NATO! Šta sve Ukrajina mora da uradi... To nije najgore - videli ste šta Rusi rade na frontu!

AP, shutterstock

Vesti

Hladan tuš NATO! Šta sve Ukrajina mora da uradi... To nije najgore - videli ste šta Rusi rade na frontu!

Podeli vest

Severoatlantska alijansa danas je predstavila Ukrajini preporuke koje Kijev treba da usvoji kako bi se približio članstvu u NATO-u, otkrio je danas generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg na sednici Saveta NATO-Ukrajina u Briselu.

Kako prenose "RIA Novosti", spisak čini niz reformi, koje, između ostalog, pretpostavljaju borbu sa korupcijom, jačanje principa pravne države, i pružanje podrške ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina u Ukrajini.

Na sednici je, takođe, utvrđen i godišnji plan saradnje Alijanse sa Ukrajinom za 2024. godinu, koji se odnosi na energetsku bezbednost, saradnju u sferi inovacija i "operativno usaglašavanje" NATO-a i Ukrajine.

- Zajedno ćemo transformisati sveobuhvatni paket pomoći u višegodišnji program koji će u dugoročnoj perspektivi pomoći u obnovi ukrajinskog bezbednosnog i odbrambenog sektora i podržati ukrajinske kapacitete za odvraćanje i odbranu. Kao deo ovih napora, osmišljavamo mapu puta za postizanje potpune operativne usaglašenosti Ukrajine sa NATO-om.

Stoltenberg je poručio i da Kijev i saveznici treba da budu spremni za "duge i teške" borbe u Ukrajini, jer Rusija ima znatne zalihe raketa pred zimu. Uz to, on je priznao da isporuka aviona F-16 sama po sebi ne može da promeni situaciju na frontu.

- F-16 će ​​ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Istovremeno, moramo shvatiti da ne postoji sistem naoružanja koji će sam po sebi promeniti situaciju na bojnom polju. U pitanju je istovremena kombinacija više mogućnosti - pojasnio je.

Nešto ranije tokom dana, uoči sednice Saveta NATO-Ukrajina, šef NATO-a je izjavio i da bi zemlje članice Alijanse trebalo da iskazuju i jačaju podršku Kijevu "ne samo rečima, već i konkretnim delima".

Foto: EPA/RONALD WITTEK

F-16

Upozorio je i da se Rusija ne sme potceniti, jer, kako kaže, NATO je već video da je došlo do eskalacije na frontu.

- Već smo videli povećanje vojnih akcija. Moramo biti spremni za nove raketne i vazdušne napade. Potrebno je više akcija. Treba ne samo da nastavimo, već i da pojačamo podršku Ukrajini - rekao je on na zajedničkoj konferenciji sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijom Kulebom.

- Ukrajina je sve bliža i bliža članstvu u Alijansi. Danas ćemo razmotriti kako da podržimo Ukrajinu na putu do članstva, razgovaraćemo o naporima vezanim za neophodne reforme i podršci Alijanse u cilju njihovog sprovođenja - izjavio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija