• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.11.2023

19:58

Samo idiot bi odbio ovo! Stigao predlog za podelu Ukrajine! Svet strepi i čeka reakciju Rusije, Ukrajina bolju ponudu neće dobiti!

Shutterstock/AP

Vesti

Samo idiot bi odbio ovo! Stigao predlog za podelu Ukrajine! Svet strepi i čeka reakciju Rusije, Ukrajina bolju ponudu neće dobiti!

Podeli vest

Savetnik za bezbednost češkog premijera Tomaš Pojar smatra da je kiparski scenario moguć za Ukrajinu, ali je mirovni sporazum sa Moskvom, prema njegovom mišljenju, malo verovatan.

U intervjuu za slovačko izdanje Dennik Postoj, odgovarajući na pitanje o verovatnoj primeni korejskog scenarija u Ukrajini, Pojar je rekao da mu se kiparska opcija čini verovatnijom.

- Kipar je deo Evropske unije, a deo Kipra je de fakto okupiran od strane Turske. Ima mnogo sličnih primera u svetu, svaki jedinstven na svoj način. Ali moguće je da će se tamo uspostaviti neka linija fronta i da će biti  proglašeno primirje. Ne treba da očekujemo mirovni sporazum - rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, posle hipotetičke podele Ukrajine, njen zapadni deo bi i dalje mogao da bude primljen u NATO i Evropsku uniju, kao što je to bila Zapadna Nemačka u svoje vreme, ali bi prekid vatre bio preduslov za njenu integraciju.

Kako je rekao savetnik za bezbednost, on nije imao velika očekivanja od ukrajinske kontraofanzive, pa ga rezultati borbi nisu iznenadili.

Pojar je dodao da smatra da je malo verovatno da će Ukrajina pobediti u narednim mesecima ili čak godinama, ali nije isključio takvu mogućnost na duži rok.

Kipar je de fakto podeljen između grčke i turske zajednice od 1974. nakon oružane invazije Turske, izazvane državnim udarom na Kipru i pokušajem pripajanja ostrva Grčkoj . 37% teritorije ostrva, na kojoj je 1983. godine proglašena Turska Republika Severni Kipar (TRSK), je okupirano. Samo je Turska to prepoznala. Pregovore između grčke i turske zajednice za ponovno ujedinjenje Kipra posreduju UN . Oni su prekinuti nakon neuspeha sledećeg kola, održanog u švajcarskom gradu Kran Montana 2017. godine. Sada se pokušavaju obnoviti pregovori.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!
Društvo

Stiže opasno nevreme! RHMZ izdao najnovije upozorenje!

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno, toplo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to uglavnom u drugom delu dana a najviša dnevna temperatura biće od 20 do 25 stepeni, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.

01.05.2024

12:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15