• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

30.11.2023

21:39

Kijev trlja ruke! Ovako žele da slome Putina?! Pokazali snimke uništene ruske odbrane na Krimu

printscreen Twitter, EPA Images

Vesti

Kijev trlja ruke! Ovako žele da slome Putina?! Pokazali snimke uništene ruske odbrane na Krimu

Podeli vest

Krim je izgubio pomorsku odbrambenu liniju u oluji koja je harala crnomorskim poluostrvom tokom vikenda i u ponedeljak, pokazuju satelitske slike.

Oluja je uzrokovala haos na Krimu sa uraganskim vetrovima i talasima visine metar. Najmanje troje ljudi je poginulo na crnomorskoj obali, pola miliona je ostalo bez struje, dok je više od 500 morskih životinja stradalo u poplavi u Sevastopoljskom akvarijumu tokom oluje.

Nestale ograde u kojima su držani specijalno obučeni delfini

Analitičar OSINT-a M.T. Anderson podelio je na platformi X (bivši Tviter) satelitske snimke ulaza u luku u Sevastopolju od 28. novembra. On je rekao da su ograde u kojima su držani ruske specijalno obučeni delfini za zaštitu svoje Crnomorske flote i Krima "verovatno nestale".

 

 

"Njuzvik" navodi da je ruska mornarica koristila "militarizovane delfine" za otkrivanje ronilaca ukrajinskih elitnih specijalnih snaga tokom invazije na susednu zemlju. Delfini su deo složene, višeslojne odbrane, koja uključuje mreže, plutajuće barijere, protivbrodske rakete, specijalnu artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane dugog dometa S-300 i S-400.

Na slikama datiranim 10. aprila i 8. juna, koje je britansko Ministarstvo odbrane objavilo u junu, vidi se da je Rusija udvostručila broj delfina u Sevastopolju.

- Mornarica u arktičkim vodama takođe koristi kitove beluga i foke - navelo je tada Ministarstvo.

 

 

OSINT i pomorski analitičar H.I. Saton takođe su kasno u utorak ocenili, na osnovu preliminarne analize, da su "kao rezultat toga nestale ograde za delfine u luci Sevastopolj".

- Jasna slika ulaza u luku, nema ograda za delfine - rekao je Saton u postu ukazujući na fotografije koje je podelio Anderson.

"Moguće da su delfini oslobođeni"

- Možda su potopljene ili ih je odnela voda. Moguće je da su neki ili svi trenirani delfini oslobođeni - rekao je on u drugom postu na svom sajtu, napominjući da se nedavno činilo da su neki od delfina raspoređeni u Južnu pomorsku bazu, severno od Sevastopolja.

- Treba imati na umu da su delfini, ako su zaista slobodni, odgajani u zatočeništvu. Može se očekivati da su se za hranu oslanjali na svoje ljudske trenere i možda nisu u stanju da se sami snalaze. Bekstvo je možda smrtna presuda - naveo je Saton i dodao:

- Moguće je da je ruska mornarica pomerila ograde uoči oluje, ali trenutno nema dokaza toga. Čekam jasnije slike za dalju analizu.

Ukrajina: U oluji uništena ruska odbrana obale

Ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak rekli da su ruske linije obalske odbrane uništene tokom oluje.

- Oluja je odnela rovove na okupiranom krimu koje je ruska vojska iskopala na plažama. Prema informacijama iz krimskih medija, u Jevpatoriji je voa odnela odbrambene linije na obali, inženjerske zgrade i vatrene položaje - naveo je na X Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

Ruske snage počele su da utvrđuju to područje zbog straha od ukrajinskog napredovanja ranije ove godine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je da će vratiti Krim, koji je Rusija pripojila 2014.

"Prilika za Ukrajinu"?

Sada je, međutim, usled štete koju je oluja nanela ruskoj odbrani u pomorskoj bazi na Crnom moru, njena mornarica možda otvorena za napade morskim dronovima, što znači da je ovo prilika za Ukrajinu, piše Biznis insajder.

"Vor Zoun", koji je objavio satelitske slike luke u Sevastopolju pre i posle oluje, navodi da slike naizgled pokazuju štetu na sistemu plutajućih prepreka i barži koje je podigla Rusija nakon ukrajinskog napada morskim dronovima na njena plovila.

Fotografije prikazuju manje odbrane u vodama nego ranije ovog meseca, pre nego što je oluja nanela štetu i poremetila ratne napore na obe strane.

"Biznis insajder" ukazuje da nije poznato koliko će Rusiji trebati da popravi odbranu. Njeni zvaničnici su opisivali štetu na Krimu, ali nisu pominjali odbranu, istakao je "Vor Zoun".

Sevastopolj omiljena meta Kijeva

Sevastopolj, glavna ruska baza na Krimu, omiljena je meta Ukrajine, do te mere da je Rusija bila primorana da pomeri neke od meta dalje od luke.

Rusija redovno koristi Crnomorsku flotu da gađa ukrajinsku infrastrukturu krstarećim raketama. U septembru je Ukrajina oštetila dva broda u luci Sevastopolj na Krimu, zbog čega je Rusija, kako su rekli analitičari, morala da preraspodeli većinu flote dalje od ključne luke, prema satelitskim slikama iz oktobra?

 

 

Britanski obaveštajni zvaničnici su rekli prošlog meseca da je Rusija premestila neke svoje pomorske operacije dalje od Krima, usled stalnih napada Ukrajine. Nedavni ukrajinski napad na Krim u septembru uključio je veliki vazdušni udar na štab Crnomorske flote u Sevastopolju. U drugom su oštećeni podmornica i desantni brod.

Ukrajina je koristila morske dronove za gađanje flote, tvrde iz Kijeva.

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija