• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.12.2023

15:38

Situacija jako ozbiljna! Gutereš pokrenuo Član 99 Povelje UN nakon više od 50 godina: Evo šta to tačno znači

Tanjug/AP

Vesti

Situacija jako ozbiljna! Gutereš pokrenuo Član 99 Povelje UN nakon više od 50 godina: Evo šta to tačno znači

Podeli vest

Antonio Gutereš je postao prvi generalni sekretar koji je ovaj član iskoristio od 1971. godine, kada je Savet bezbednosti UN ranije ove nedelje upozorio na preteći "kolaps" humanitarnog poretka u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ove srede se pozvao na Član 99 Povelje UN kako bi Savetu bezbednosti skrenuo pažnju na pretnju od "potpunog kolapsa" humanitarnog poretka i društvenog reda u Gazi.

To je bio prvi put da se Gutereš poziva na klauzulu koju nijedan generalni sekretar nije iskoristio već više od pola veka, a u kojoj se navodi da je šef UN može iskoristiti kako bi SB UN obavestio o događajima za koje smatra da predstavljaju pretnju međunarodnom miru i stabilnosti. 

Poslednji put je Član 99 bio iskorišćen tokom borbi 1971. koje su dovele do otcepljenja Bangladeša od Pakistana, podseća AP.

Prethodni generalni sekretari izneli su pretnje međunarodnom miru i bezbednosti Savetu bezbednosti bez pozivanja na Član 99, a što uključuje krizu u Kongu 1960. godine, američku talačku krizu u Iranu koja je počela novembra 1979. godine, iransko-irački rat 1980. kao i događaje u Mjanmaru 2017. godine, napominje AP.

Foto: Tanjug/AP

Antonio Gutereš

Gutereš je u svom upozorenju istakao da, "usred stalnog bombardovanja od strane Izraelskih odbrambenih snaga i bez skloništa i osnovnih potrepština za preživljavanje", očekuje da će se javni red u Gazi "uskoro potpuno urušiti zbog očajnih uslova, čineći čak i ograničenu humanitarnu pomoć nemogućom".

Rusija i Ujedinjeni arapski emirati zatražili su da se hitan sastanak SB UN o situaciji u Pojasu Gaze održi 8. decembra, kada bi trebalo da se glasa o rezoluciji koju su istovremeno predložili UAE.

Međutim, zamenik američkog poslanika pri UN, Robert Vud, rekao je da uloga Saveta bezbednosti u ratu nije da stane na put tekućim diplomatskim naporima, kao i da rezolucija SB UN o Gazi u ovom trenutku "ne bi bila korisna".

AP ovo tumači kao potencijalni nagoveštaj da bi SAD danas mogle iskoristiti pravo veta kako bi sprečile donošenje rezolucije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija