• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.12.2023

12:16

Kada Putin pobedi, Venecuela napada i to je tek početak! Glas Britanije pozvao na trežnjenje: Nije samo Ukrajina

Informer

Vesti

Kada Putin pobedi, Venecuela napada i to je tek početak! Glas Britanije pozvao na trežnjenje: Nije samo Ukrajina

Podeli vest

"Moramo da pričamo o Ukrajini..." Ovim rečima počinje autorski tekst koji je Danijel Hanan, britanski baron, član Doma lordova nacionalnog parlamenta i nekadašnji evroparlamentarac, napisao za Dejli telegraf.

Hanan je tekst nazvao "Putinova Rusija je sve bliže užasnoj pobedi. Temelji Evrope se tresu".

On je ocenio da se "kontraofanziva Kijeva završila neuspehom" i dodao da bi "ovo mogao da bude Suecki momenat za NATO", misleći na međunarodnu krizu iz 1956. pokrenutu kada je Egipat nacionalizovao Suecki kanal, koji je do tada bio pod britanskom i francuskom kontrolom.

- Dok je pažnja sveta usredsređena na rat između Izraela i Hamasa, mračni potresi drmaju to bogato, crno zemljište. Ukrajinska kontraofanziva je propala ili, kako bi to rekao Volodimir Zelenski, "nije ostvarila željene rezultate". Izmoreni Ukrajinci se povlače dalje od ruskih bedema i minskih polja, klatno inicijative prelazi na stranu onih koji su pokrenuli invaziju - naveo je Hanan.

Britanski lord je napisao da "Rusija napreduje kroz kosturske ostatke onog što je nekada bila Marinka, grad u Donjecku, koji je možda od veće psihološke nego strateške važnosti" i da "rakete ponovo pogađaju Kijev".

Hanan je poručio da je "sada na Ukrajincima da se ukopaju i zadrže to što imaju".

On je naveo da je "Rusija prebacila trećinu sopstvene predratne civilne proizvodnje na izradu oružja i municije i možda sada ima prednost kada su u pitanju dronovi – ti moderni ekvivalenti bodljikavoj žici i mitraljezima koji su strana koja se branila pružala tako veliku smrtonosnu prednost u blatu Flandrije", misleći na Prvi svetski rat.

- Putinov trik je uspeo. Rusija je uspela da pregura do zime, a da Ukrajina ne izvede proboj - ocenio je Hanan.

On je priznao da je bio "jedan od onih koji su očekivali da će se Ukrajina probiti do Azovskog mora" i dodao da bi "takav potez lako mogao da okonča rat".

Hanan je naveo da je "Putinu potrebno da izdrži još narednih 12 meseci".

- Čak i ako Donald Tramp ne bude izabran, a bivši predsednik (SAD) ne krije divljenje koje oseća prema ruskom tiraninu, toliko da je jednom izjavio da je Putinu verovao više nego američkim bezbednosnim službama, republikanski kongremeni su se okrenuli protiv rata - napisao je britanski lord i podsetio da su "oni prošle nedelje blokirali 110 milijardi dolara vredan paketa pomoći Ukrajini od predsednika Bajdena".

Foto: Reuters/Printskrin

Džo Bajden

Hanan je podsetio da je Putin "protekle nedelje posetio dve neutralne diktatorske zemlje - Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju".

- Snimak bez sumnje pokazuje da je to Putin lično, a ne njegov dvojnik. Šta mu je to dalo samopouzdanje da otputuje na mesta koja su bezbednosno povezana sa Zapadom? - postavio je pitanje britanski lord.

On se zapitao da li to "možda Saudijci spremaju mirovne pregovore".

- Ako je tako, mi rizikujemo katastrofu po zapadne demokratije nivoa Sueca. Bilo kakav sporazum kojim se nagrađuje ruska borba biće signal ostatku sveta da NATO, sa svim svojim bogatstvom i oružjem, nije uspeo da ostvari minimalni cilj da spasi zemlju za koju su se dva njegova najmoćnija člana - SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, založila da će je zaštititi - napisao je Hanan.

On je ocenio da bi "ruska pobeda - a pripajanje zauzete teritorije jeste ruska pobeda, kako god je vi predstavili - značila bi katastrofalan gubitak zapadnog prestiža i njegovih ideja povezanih sa ličnom slobodom, demokratijom i ljudskim pravima".

Foto: Reuters

Hasan o Putinu

- Sukobi će se širiti kada režimi, koji nikada nisu ni marili za liberalne vrednosti, shvate da više nema policajca na ćošku. Nečuvene pretenzije Venecuele prema Gvajani koja pripada Komonveltu samo su početak ovog procesa - naveo je Hanan, misleći na tvrdnju vlasti u Karakasu da je naftom bogati region Esekibo istorijski venecuelanska teritorija.

Foto: By Aquintero82 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42191809

Mapa država u sporu

On je podsetio na misao Samjuela Hantingtona da je "Zapad osvojio svet ne time što je imao superiornije ideje ili vrednosti ili veru... već superiornošću u primeni organizovanog nasilja", kao i da "Zapadnjaci često zaboravljaju ovu činjenicu, a oni koji nisu Zapadnjaci je nikada ne zaborave".

Hanan je naveo da "ako Rusija na kraju anektira teritoriju silom, tu neće izgubiti samo Zapad, već i ceo međunarodni poredak uspostavljen posle 1945".

- Svet postaje hladniji. Noć pada - zaključio je britanski lord.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija