• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Balkanska bezbednosna mreža

20.12.2023

14:10

Berlin se kune u ovo oružje! U Ukrajinu stigao najnovi PVO, ni Bundesver ga nije još upotrebio (VIDEO)

youtube

Vesti

Berlin se kune u ovo oružje! U Ukrajinu stigao najnovi PVO, ni Bundesver ga nije još upotrebio (VIDEO)

Podeli vest

Nemački proizvođač naoružanja, municije i vozila Rheinmetal isporučio je Ukrajini dva nova sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa koji još nisu uvedeni u naoružanje nemačke vojske (Bundesvera), niti drugih zemalja, kako bi ih testirao u realnim borbenim uslovima.

Sistemi Skajneks, zasnovan na automatskom protivavionskom topu švajcarskog proizvođača Oerlikon MK3 kalibra 35 mm i Skajranger kalibra 30 mm, pokazuju snimci objavljeni na internetu, već su upotrebljeni u odbrani vojnih ciljeva u blizini Kijeva od napada ruskih bespilotnih letelica.

 

 

Za ovaj snimak, objavljen na platformi X (nekadašnji Twitter) 27. novembra, navodi se da u drugom delu prikazuje dejstvo AHEAD municije protivavionske municije sistema Skajnex.

Kompanija Rheinmetal ranije je objavila da će do kraja godine Kijevu isporučiti dva ova sistema. U novembru je Rheinmetal saopštio i da je Ukrajina dobila "novu tranšu" Skajneks sistema, bez navođenja količine i detalja.

Skajneks ima brzinu paljbe do 1.000 granata u minuti i efektivnog dometa do 4.000 metara, a u borbenom kompletu su 252 granate a kratkotrajno može ispali 200 projektila.

Velika brzina gađanja važna je zbog gustine vatre u borbi protiv malorazmernih i brzih dronova koje Rusija svakodnevno koristi u napadima na ukrajinsku vojnu infrastrukturu, navodi BBN.

Sistem je prvenstveno namenjen borbi protiv bespilotnih letelica i krstarećih raketa kratkog dometa, a u tu svrhu koristi municiju od 55 mm. Ova municija pokazala se mnogo ekonomski isplativijom za uništavanje ciljeva poput bespilotnih letelica u odnosu na radarski vođene rakete poput onih sa takođe nemačkog PVO sistema IRIS-T koji je ranije ove godine isporučen ukrajinskim oružanim snagama.

Procene kompanije Rheinmetal govore da je za uništavanje mete u vazdušnom prostoru sistemom Skajneks cena utrošene municije oko 4.000 evra, što je skoro 100 puta manje u odnosu na dejstva sistema poput IRIS-T.

Topom je moguće upravljati daljinski zahvaljujući Skajmaster upravljačkom sistemu dok radar Oerlikon X-TAR3D obezbeđuje trodimenzionalnu sliku situacije u vazdušnom prostoru sa dometom otkrivanja ciljeva od 20 do 50 kilometara.

Sistem Skajranger 30 koristi automatski top Oerlikon KSA kalibra 30 mm, dometa tri kilometra a brzine paljbe 1.200 metaka u minuti. Poput sistema Skajneks, koristi municiju koja se aktivira u blizina cilja.

Rheinmetal se pohvalio nedavno porudžbinom od "preko 100.000" artiljerijskih granata kalibra 155mm od nemačke vlade za potrebe isporuke Ukrajini, vrednosti oko 142 miliona evra.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija