• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.12.2023

14:24

Kreće ludilo! Velika sila hrli ka Bliskom istoku! Nezapamćeno krvoproliće može početi svakog časa!

youtube

Vesti

Kreće ludilo! Velika sila hrli ka Bliskom istoku! Nezapamćeno krvoproliće može početi svakog časa!

Podeli vest

Lojd Ostin, američki ministar odbrane, tokom posete Izraelu 18. decembra objavio je pokretanje nove zajedničke vojne operacije koja će se pozabaviti "bezbednosnim izazovima u južnom delu Crvenog mora i Adenskom zalivu, sa ciljem osiguranja slobode plovidbe svih zemljama i učvršćivanja regionalne bezbednosti i prosperiteta".

Šef Pentagona je rekao da ova operacija, nazvana Čuvar prosperiteta, uključuje najmanje sedam zemalja koje se pridružuju SAD, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i nekoliko saveznika iz Evropske unije, kao i Bahrein i Kanadu.

Ostin je naveo da je cilj operacije da vojno doprinese nadzoru nad ključnim pomorskim putevima duž obale Jemena i odgovori na napade iz Jemena koji je pod kontrolom Huta.

Foto: Printscreen You Tube

 

Već nedeljama unazad Huti, pobunjenici iz Jemena, dronovima i raketama napadaju brodove u Crvenom moru i moreuzu Bab el Mandeb, strateški važnom prolazu kojim se izlazi na Adenski zaliv i Arabijsko more.

Američki CBS njuz objavio je tekst u kojem je objasnio ko su Huti, kako su postali tako značajna, iako nezvanična, vojna sila i zašto oni napadaju brodove koji se kreću ovom ključnom trgovinskom rutom.

Ko su Huti i koliko ih je?

Huti su sekta šiitskih muslimana čiji koreni u Jemenu sežu vekovima unazad. Oni jesu verska manjina u toj zemlji u kojoj dominiraju sunitski muslimani, ali su značajna manjina.

Sa populacijom koja se broji stotinama hiljada ljudi oni čine oko trećine ukupnog stanovništva Jemena.

Iako su manjina, Huti su 2012. uspeli da iskoriste nemire u zemlji kako bi stekli odane pristalice na severu Jemena.

Foto: Printscreen

 

Tim Lenderking, iskusni američki diplomatski izaslanik kojeg je Bajden zadužio da pronađe političko rešenje za krvavi građanski rat u Jemenu, kazao je 2021. prvi put da SAD priznaju pobunjenike Hute kao "legitimnog učesnika", pošto je Vašington prihvatio da obe strane u sukobu snose odgovornost za trenutno nasilje.

Ovo očigledno otvaranje Amerike prema Hutima ipak nije donelo mir Jemenu, a nakon napada Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra, oni su zajedno sa libanskim Hezbolahom, kao tradicionalni saveznici palestinske ekstremističke organizacije koji imaju podršku Irana, obećali pomoć hamasovcima.

Huti su, zajedno sa Hezbolahom i Hamasom, deo saveza koji Iran naziva "Osovinom otpora" koja se suprotstavlja Izraelu. Svi oni, baš kao i sam Iran, ili osporavaju ili odbacuju pravo Izraela na postojanje i redovno su se sukobljavali s ovim bliskim američkim saveznikom.

Zašto Huti napadaju brodove u Crvenom moru?

Huti su ove nedelje objavili da su njihove "pomorske operacije" izvedene kako bi se "pružila podrška palestinskom narodu u suprotstavljanju agresiji i opsadi Pojasa Gaze".

Njihov portparol je na društvenim mrežama objavio da ova pobunjenička organizacija nema nameru da ovim napadima u Crvenom moru "pokazuje snagu niti da bilo koga izaziva".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija