• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.12.2023

14:39

Ukrajina je gotova, kreće nešto još gore! Ove države najavljuju Putinov udar: Evo kada napada...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Ukrajina je gotova, kreće nešto još gore! Ove države najavljuju Putinov udar: Evo kada napada...

Podeli vest

Osim potencijalno katastrofalnih posledica po Ukrajinu, neki evropski saveznici počeli su tiho da razmatraju uticaj neuspeha NATO u najvećem sukobu u Evropi od Drugog svetskog rata. U baltičkim državama zvaničnici već poručuju javnosti da bude spremna za sledeći rat jer, kako kažu, Putinove snage neće biti uništene u Ukrajini.

Rasprava se pomerila sa toga da bi "Rusija mogla da napadne" na konkretne pripreme za tu nekada nezamislivu perspektivu.

Uprkos javnim uveravanjima koja izriče američki predsednik Džo Bajden, male zemlje koje su nekad bile deo Sovjetskog Saveza pitaju se bi li SAD i drugi saveznici zaista izložili svoje trupe riziku kako bi ih odbranili.

- Rusija se ne boji NATO - rekao je glavni komandant estonske vojske Martin Herem u intervjuu lokalnoj televizijskoj stanici prošle nedelje.

On procenjuje da bi ruska vojska mogla da bude spremna da napadne NATO unutar perioda od godinu dana nakon kraja rata u Ukrajini.

I stanovnici Litvanije su u strahu, jer smatraju da su oni sledeći na udaru. Ta država stisnuta između Belorusije i ruske eksklave Kalinjingrada, prenose mediji, sprema se za eskalaciju rata u Ukrajini i pokušaj ruskog predsednika da pređe njihovu granicu.

Mediji javljaju da se veliki broj litvanskih emigranata, posebno iz Ujedinjenog Kraljevstva, sada vraća kući. Prema anketi, njih 55,1 odsto želi da se vrati u Litvaniju u narednih šest meseci, a većina kao glavni razlog izdvaja predstojeći rat.

- Čak i ako umrem dok ubijam pet Rusa, to bi bila moja lična osveta za službu u Sovjetskom Savezu" - rekao je za "Fajnenšel tajms" jedan Litvanac koji se vratio iz Irske. 

Finska, koja se ove godine pridružila NATO, pojačala je odbranu i nastoji da učvrsti bezbednosne veze sa SAD.

Putin je u nedjelju upozorio da Rusija planira da rasporedi više vojnika duž granice s Finskom, najduže između Rusije i neke članice NATO.

- Dosad nije bilo problema. Sada će biti - poručio je šef Kremlja.

Zapadni zvaničnici rekli su da će Putinu verovatno biti potrebno barem nekoliko godina da nadoknadi velike gubitke koje je njegova vojska pretrpela u Ukrajini, a kamoli da zapreti mnogo sposobnijim snagama NATO.

Ali, ranija uverenja da je invazija bila "strateški poraz" za ruskog vođu blede. Među evropskim i svetskim čelnicima sve se više priča o mogućoj pobedi Putina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Bitka za Srbiju se nastavlja! Predsednik Vučić danas u Briselu sa zvaničnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

06:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija