• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/bulgarianmilitary

28.12.2023

21:05

Dronovi im ne mogu ništa! Ruska vojska dobila "malo drugačije" tenkove T-90M i T-72 (VIDEO)

Youtube printscreeen

Vesti

Dronovi im ne mogu ništa! Ruska vojska dobila "malo drugačije" tenkove T-90M i T-72 (VIDEO)

Podeli vest

Najveći proizvođač tenkova u Rusiji, "Uralvagonzavod", potvrdio je isporuku planirane pošiljke tenkova za ovu godinu ruskoj vojsci, u skladu sa državnim planovima zemlje. Ipak, postoji jedan intrigantan detalj.

Specijalizovane oklopne jedinice, T-90M Proriv i T-72B3M, 2003. godine nisu imale suptilne izmene u svom sastavu u poređenju sa njihovim ekvivalentima iz 2022. raspoređenim u ruskim snagama.

Ruska proizvodna vlast nije eksplicitno razjasnila neslaganje između varijanti koje su izdate usred dve uzastopne godine sukoba u Ukrajini. Međutim, osnovni izveštaji nagoveštavaju da se ovogodišnja promena sastava tenkova može povezati sa preovlađujućim okolnostima na bojnom polju. 

Zajednički konsenzus među ruskim stručnjacima iz 2023. godine sugeriše da su oba modela tenkova optimizovana kako bi se poboljšala zaštita koju pružaju tenkovi uz eskalaciju njihovih operativnih performansi.

Oklop od "cigle"

Ruski tenkovi opremljeni neobično gustim slojevima dinamičke zaštite primećeni su u Ukrajini. Značajno je da su ovi blokovi, koji se često nazivaju "ciglama" , vrsta reaktivnog oklopa koji se obično koristi u Rusiji. Bili su raspoređeni tako koncentrisano da su čak i otvori za posadu bili ukrašeni ovim blokovima. 

Cilj ovakvog dizajna je očigledan, da se poveća odbrana vozila gornje hemisfere od potencijalnih napada pretnji proklizavanja i FPV dronova. 

Fascinantno, ova dodatna bezbednosna mera skoro u potpunosti sakriva zaštitni omotač. Jednostavno se pretvorio u osnovu za pričvršćivanje ERA blokova. Način na koji su ovi zaštitni blokovi gusto zbijeni, čak i na otvoru tornja koji su obavijeni sklopivim lančanim ekranima, prilično je upadljiv.

Zaštita od drona

Godine 2022. značaj dronova kamikaza u ukrajinskom sukobu je opao u poređenju sa njihovom istaknutošću 2023. Ovo zapažanje se odnosi na obe zaraćene strane. Zanimljivo, kao što smo istakli ranije ove godine, "Uralvagonzavod" je napravio značajan napredak u pogledu svojih tenkova T-90 i T-72 uz integraciju mobilnih sistema za zaštitu od drona. 

Pojavile su se tvrdnje koje povezuju Roselectronics, rusku kompaniju, sa razvojem ove nadogradnje, iako nisu predstavljeni nikakvi konkretni dokazi. Kompanija je navodno razvila poboljšani odbrambeni sistem protiv bespilotnih letelica nazvan "Protekšn" ili "Zaštita" . Ovaj renovirani sistem može se pohvaliti povećanim maksimalnim opsegom detekcije UAV kontrolnih signala, proširujući se sa 6 na 8 GHz uz održavanje minimalnog opsega na 300 MHz. Dizajniran da otkrije široku lepezu dronova, ovaj sistem ostaje neprimetan za neprijateljske radare i nepropustan za radio ometanje. Takođe koristi non-stop mogućnosti detekcije i suzbijanja u opsegu od 2 do 4 km. 

Još jedno potencijalno rešenje je verzija sistema za otkrivanje i protivmere "Sapsan-Bekas UAV" sa rezervoarom. Ovo je razvio koncern Avtomatika, takođe podružnica državne korporacije Rostec. 

Kompleks Sapsan-Bekas podjednako ima 24-časovni vazdušni nadzor i sastoji se od tri podsistema: sistema za radio detekciju, pronalaženja pravca, aktivnog radara, video i optičko-elektronskog praćenja sa termovizijskim kanalom i podsistema za suzbijanje radio signala. Radi u širokom frekventnom opsegu - od 400 MHz do 6 GHz.

Aktivna zaštita

U 2022. nije svaki tenk u ruskom arsenalu bio opremljen visokom aktivnom zaštitom. Međutim, 2023. godine Uralvagonzavod je objavio da će od sredine godine početi da oprema svoje tenkove T-90M i T-72 njihovom najboljom aktivnom odbrambenom tehnologijom - Afganit. 

Afganit, najsavremenija inovacija koja potiče iz Rusije, je aktivni sistem zaštite tenkova napravljen da zaštiti tenkove od neposrednih pretnji poput projektila i raketa. Izuzetno otporan, ovaj sistem koristi mešavinu senzora, radara i brzog topa da uoči i neutrališe dolazeće metke pre nego što dođu u kontakt sa tenom. 

Konstruisan da radi u kombinaciji sa drugim odbrambenim mehanizmima kao što su oklop i mlazni oklop, Afganit sistem poseduje sposobnost da se suprotstavi višestrukim pretnjama odjednom. Ova sposobnost ga čini ogromnom prednosti u situacijama na bojnom polju. 

Sposoban da angažuje neprijatelje u radijusu od 50 metara, sistem Afganit je dizajniran da se suprotstavi pretnjama iz bilo kog pravca. Posebno se ističe u borbi iz blizine, što je posebno korisno u scenarijima urbanog ratovanja gde su tenkovi često blizu zgrada i drugih struktura. 

Sistem Afganit je podvrgnut temeljnom testiranju i pokazao je svoju efikasnost u zaštiti tenkova od nadolazećih projektila. Trenutno ga koristi ruska vojska i nazvan je jednim od najnaprednijih aktivnih odbrambenih sistema na svetu.

Tenk projektili

Kada su u pitanju "malo drugačiji" tenkovi T-90M i T-72 2023. godine, značajno je istaći napredak u njihovoj municiji, posebno onoj koju koristi ruski tenk T-90M. Za razliku od 2022. godine, moskovska vlada je nedavno potvrdila da T-90M koristi inovativne granate koje eksplodiraju gelerima. 

Ovu informaciju je u oktobru podelio komandant Kopnene vojske, general ruske armije Oleg Saljukov. Ruski insajderi sugerišu da ovi prepoznatljivi meci, nazvani Telnik, predstavljaju proboj u tehnologiji municije. 

Poznati po svojoj municiji sa fragmentiranim snopom, ovi novi projektili imaju jedinstvenu sposobnost da ispuste kišu unapred napravljene podmunicije nakon eksplozije u vazduhu. 

- Da bismo povećali prednost u našem baražu protiv protivničkih snaga, tenkovi T-90M su opremljeni novoformulisanim visokoeksplozivnim granatama Telnik.

General je u svom dijalogu sa listom "Krasnaja zvezda" objasnio da ove granate uključuju unapred napravljenu podmuniciju i da su programirane da pucaju u vazduhu na unapred određenoj lokaciji duž svog kursa. 

Štaviše, Uralvagonzavod, fabrika za proizvodnju oklopnih vozila, svakog meseca svedoči eskalaciji njihove proizvodnje. Pre ili kasnije, proizvodni kapaciteti postrojenja će dostići svoju granicu. Međutim, uvidi generalnog direktora fabrike Aleksandra Potapova impliciraju da je ta tačka zasićenja još uvek daleko. Posebno, ovo zapažanje dolazi u kontekstu funkcionisanja postrojenja bez prestanka, tokom celog dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija