• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.01.2024

16:55

Užasne vesti za Bajdena, trese se Amerika! Tramp učinio nemoguće, javnost u neverici nakon najnovijeg izveštaja!

Pexels, Reuters

Vesti

Užasne vesti za Bajdena, trese se Amerika! Tramp učinio nemoguće, javnost u neverici nakon najnovijeg izveštaja!

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden ulazi u ovu izbornu godinu s alarmantno oslabljenom podrškom među tradicionalnim glasačima njegove Demokratske partije, piše USA Today.

Navodi se da Donald TrampBajdenov potencijalni republikanski rival na predsedničkim izborima u novembru, vodi među biračima hispano porekla i mlađim ljudima.

Uz to, po jedan od svakih pet crnih glasača sada kaže da bi na glasanju za 11 meseci podržao predsedničkog kandidata treće stranke.

Navodi se da je Bajden, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja koje su uradili USA tudej i Univerzitet Safolk, zbog neuspeha u konsolidovanju podrške u u ključnim delovima glasačke koalicije koja ga je i dovela na vlast 2020. došao u situaciju da neznatno zaostaje za Trampom.

Verovatni republikanski kandidat za Belu kuću ima 39 odsto podrške anketiranih u odnosu na 37 odsto koliko ima Bajden, dok je čak 17 odsto podrške dobio neimenovani kandidat treće stranke.

Kada se sedam potencijalnih kandidata navedu imenom, Tramp u odnosu na Bajdena vodi sa 37 prema 34 odsto podrške, dok je nezavisni kandidat Robert F. Kenedi Mlađi sa deset odsto podrške vodi među onima koji predstavljaju treću opciju u odnosu na republikance i demokrate.

USA tudej navodi da podaci iz ovog istraživanja javnog mnjenja pokazuju sa kakvim ogromnim političkim zadatkom se aktuelni predsednik SAD suočava ove godine na putu ka drugom mandatu.

Bajden sada ima podršku svega 63 odsto crnih glasača, što je vrtoglavi pad u odnosu na 87 odsto podrške ovog dela biračkog tela koliko je imao 2020.

Kada su pitanju glasači hispano porekla, Bajden tu zaostaje za Trampom za pet odsto - 34 u odnosu na 39 odsto, dok je 2020. u toj demografskoj grupi imao skoro dvostruko veću podršku, pošto je tada 65 odsto hispano glasača bilo za Bajdena, a 32 odsto za Trampa.

Među američkim biračima mlađim od 35 godina, što je biračko telo koje se ne slaže sa republikancima po pitanju pristupa abortusu i klimatskih promena, Tramp sada vodi sa 37 odsto u odnosu na Bajdenovih 33 odsto.

List podseća da su 2020. mlađi glasači u ogromnoj meri bili na strani Bajdena.

Navodi se da je jedina moguća dobra vest po aktuelnog šefa Bele kuće to što je većina podrške koju treba da povrati otišla kandidatima treće stranke, a ne njegovom najverovatnijem protivniku Trampu.

Po 20 odsto hispano i crnih glasača i 21 odsto mladih birača kažu da će podržati trećeg osim Trampa i Bajdena.

Tramp ima podršku 12 odsto crnih glasača, što je tačno isti procenat podrške koju je u tom delu glasačkog tela imao i 2020.

Navodi se da je anketa urađena na uzorku od 1.000 potencijalnih glasača koji su anketirani telefonom ili onlajn prošle sedmice između utorka, uz mogućnost greške od plus ili minus 3,1 procentnog poena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija