• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.01.2024

18:13

Džejms Bond Bliskog istoka koji je ratovao u Bosni! Ko je bio famozni iranski komandant kod čijeg groba se desio masakr

EPA

Vesti

Džejms Bond Bliskog istoka koji je ratovao u Bosni! Ko je bio famozni iranski komandant kod čijeg groba se desio masakr

Podeli vest

Na četvrtu godišnjicu smrti Kasema Sulejmanija Iran je ponovo zavijen u crno.

Najmanje 103 osobe su poginule u dve eksplozije blizu groba čuvenog iranskog generala.

General Kasem Sulejmani, koji je ubijen u američkom napadu u Iraku 2020. godine, bio je drugi najmoćniji čovek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Hamneija, a smatrao se kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Takođe, kao komandant moćne iranske elitne jedinice Sulejmani je važio za pravog iranskog ministra spoljnih poslova kad je reč o pitanju rata i mira.

Opšte je mišljenje da je on bio glavni arhitekta rata predsednika Bašara al Asada u Siriji, aktuelnog konflikta u Iraku, borbe protiv Islamske države i mnogih drugih bitaka.

Čuven po tome što je u rukama imao ogromnu moć, komandanta su neki poštovali, drugi mrzeli, a sigurno je da su se oko njegovog imena ispredali mitovi.

Na čelu elitnih jedinica

Na čelu Kuds jedinice, elitnih snaga Iranske revolucionarne garde, bio je od 1998. godine.

I dok se na početku karijere nije eksponirao u javnosti, autoritet u iranskom vojnom establišmentu mu je porastao 2019. godine kada mu je ajatolah Ali Hamnei dodelio najviši vojni orden.

To je bilo prvi put da je neki komandant dobio medalju od formiranja Islamske Republike 1979. godine.

 

 

Ova jedinica rukovodi tajnim operacijama u inostranstvu.

Upravo zato je Trampova administracija verovala da je Kuds jedinica "glavni iranski mehanizam za podsticanje i podržavanje" terorističkih grupa na Bliskom istoku, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Islamski džihad - finansiranjem, obučavanjem, naoružanjem.

"Džejms Bond Bliskog Istoka"

Kasem Sulejmani bio je najžešći borac protiv kalifata Islamske države, a zbog tajanstvenih misija koje je obavljao zvali su ga “Džejms Bondom Bliskog istoka”.

General Sulejmani bio je prisutan u Iraku od američke invazije 2003, u Libanu i na području palestinske samouprave od ranih 90-ih godina, 2011. dobio je novi zadatak: zaustaviti pohod džihadista na Irak i Siriju.

Od tada su u Damasku i Bagdadu prisutni zapovednici snaga Kuds. Poznato je da je često i lično vodio vojne akcije, kao onu kada je zaustavio ofanzivu islamista prema Damasku i onu prema Bagdadu. Uz to što je odbranio Damask i Bagdad, pod njegovim zapovedništvom je oslobođeno čitavo područje Al Kusara i veliki delovi provincije Homs u Siriji, Alep, a naposletku i Istočna Guta.

Ratovao i u Bosni

Veruje se da su Sulejmani i njegova jedinica ratovali i u Bosni i Hercegovini.

- S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”. Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja" - naveo je Hasan Haidar Diab, poznati hrvatski novinar u jednom tekstu


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija