• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.01.2024

13:25

(VIDEO) Neviđen horor! Termobarične rakete dezintegrisale Ukrajince! Rusi prikazali šta uliva strah u kosti svakom neprijatelju!

Društvene mreže

Vesti

(VIDEO) Neviđen horor! Termobarične rakete dezintegrisale Ukrajince! Rusi prikazali šta uliva strah u kosti svakom neprijatelju!

Podeli vest

Teški raketni sistemi TOS-1A „soncepek“ ruske vojske grupe „Zapad“ su uništile uporišta Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 Navodi se da su sistemi TOS-1A lansirali rakete na udaljenosti od oko pet kilometara. 

 

 

- Nije tajna da neprijatelj kopa utvrđenja, zaliva ih betonom i pokušava da bar na neki način zadrži svoje pozicije. Naša termobarična municija je napravljena upravo za tu vrstu ciljeva. Ona prilikom udara stvara veliki pritisak i uništava sve pred sobom - rekao je komandir „soncepeka“ sa nadimkom Crni.

Sistemi TOS-1 i TOS-2 su jedinstvene instalacije koje nemaju analoga u svetu. Sovjetski Savez je bio prvi koji je koristio teške sisteme bacača plamena sa tečnim punjenjem da spali neprijateljske snage i opremu. Trenutno u službi Ministarstva odbrane Rusije su TOS-1A Solncepek i TOS-1 Buratino.

Nova modifikacija TOS-2 „Tosochka“ predstavlja najnovija dostignuća domaćih programera. Jedan od glavnih problema ranijih paljbenih instalacija bio je ograničen domet gađanja, koji je bio samo 5-8 kilometara. Međutim, zahvaljujući novim projektilima TBS-M3, domet gađanja je povećan na 10-15 kilometara.

TOS-2 ima novo međuosovinsko rastojanje i instalaciju za lansiranje termobaričnih raketa. Vozilo je znatno lakše, težina mu je smanjena sa 40 na 20 tona, što omogućava bolju mobilnost i brzinu kretanja. Dodata je dizalica kako bi se olakšalo utovar čaura, smanjujući potrebu za vozilom za transport-utovar.

Međutim, najznačajnija karakteristika sistema „Tosočka“ je poboljšani domet gađanja, i povećana snaga punjenja u raketama koje se koriste. Zahvaljujući tome, sistem je u stanju da pokrije površinu do 6 hektara, dok su stariji modeli mogli da pokriju samo 4-4,5 hektara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija