• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2024

12:39

Otkriveno! On će biti glavni čovek u EU?! Planovi Šarla Mišela za rani odlazak pokrenuli trku za najviša mesta u bloku

Informer

Vesti

Otkriveno! On će biti glavni čovek u EU?! Planovi Šarla Mišela za rani odlazak pokrenuli trku za najviša mesta u bloku

Podeli vest

Plan Šarla Mišela da prevremeno podnese ostavku na mesto predsednika Evropskog saveta ubrzao je pregovore o najvišim pozicijama u EU, a bivši italijanski premijer Mario Dragi izronio je kao vodeći kandidat.

Dragi je bivši predsednik Evropske centralne banke, zaslužan za spas bloka jedinstvene valute i potencijalno je dobar izbor da nasledi Mišela, rekli su zvaničnici EU za "Fajnenšel tajms".

Izvor blizak Dragiju rekao je da on nije zainteresovan ni za jednu od vodećih uloga bloka. Ali, spekulacije o Dragijevim izgledima naglašavaju želju u mnogim prestonicama da se finalizuje naslednik mnogo pre Mišelovog odlaska sredinom jula.

Foto: Beta

Šarl Mišel

Žurba oko pronalaženja naslednika Mišela, koji će se kandidovati kao poslanik u Evropskom parlamentu, delimično je podstaknuta pravilima EU koja bi omogućila istaknutom mađarskom evroskeptičnom lideru Viktoru Orbanu da preuzme tu funkciju ako se blok ne dogovori oko kandidata do odlaska predsednika Evropskog saveta.

Mađarska 1. jula preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU. Novoizabrani članovi Evropskog parlamenta moraju da preuzmu dužnost do sredine jula.

Foto: AP/Tanjug

Mario Dragi

Druga imena koja se navode za mesto predsednika Evropskog saveta uključuju aktuelne premijere, kao što su Španac Pedro Sančez iz Španije i danska predsednica vlade Mete Frederiksen.

Iako bi vlada u Rimu mogla da podrži kandidaturu Dragija, članice iz centralne i istočne Evrope dugo se žale da se najviši poslovi prečesto daju zapadnim Evropljanima. Isto tako, Dragijevi statovi, uključujući fiskalnu integraciju, mogli bi da iznerviraju zemlje poput Nemačke koje tradicionalno zauzimaju suprotno gledište.

- On je previše politički nastrojen - rekao je jedan zvaničnik EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija