• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.01.2024

16:08

Procurilo iz ruske vazdušne baze! Satelit otkrio novu PVO taktiku stvorenu da zbuni Ukrajince (FOTO)

EPA/Društvene mreže

Vesti

Procurilo iz ruske vazdušne baze! Satelit otkrio novu PVO taktiku stvorenu da zbuni Ukrajince (FOTO)

Podeli vest

Nedavno objavljeni satelitski snimki ukazuju na to da je ruska vojska u jednoj od svojih vazdušnih baza oslikala lažne modele borbenih aviona.

Ovaj postupak nije novost za Moskvu, a stručnjaci smatraju da je cilj ovakvog postupanja dezinformiranje Ukrajine.

Smatra se da je ovo ruski način zaštite pravih aviona u vreme kada Ukrajina intenzivira svoje vazdušne napade, prema izveštaju Bizniss Insajdera.

Analitičari veruju da je namera Rusije da ovim putem zbuni Kijev, stvarajući iluziju o stvarnim događajima u njihovim bazama. Ovaj najnoviji slučaj obmane vidljiv je na satelitskim snimcima ruske vazdušne baze Primorsko-Aktarsk, locirane blizu Azovskog mora na jugozapadu zemlje.

 

 

Na snimcima, koje je 28. decembra uslikao Planet Labs PBC, a koje je preuzeo Biznis Insajder, prikazano je nekoliko parkiranih aviona. Među njima se ističu siluete dva borbena aviona obojena u belo, za razliku od plavih i sivih boja ostalih zrakoplova. Postoji još jedna silueta, za koju se čini da ima istu boju kao pravi avioni u bazi, ali i ona, kao i ostali mamci, nema senku ispod sebe.

Na snimku od 17. avgusta vidljivi su različiti tipovi aviona parkirani u nizu, gde nijedan od njih nije bele boje.

 

 

- Cilj je verovatno da se stvore lažne mete kojie bi mogle da zbune ukrajinske dronove opremljene osnovnim kamerama za identifikaciju aviona - objašnjava Džastin Bronk iz tink-tenka Royal United Services Institute.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija