• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.01.2024

13:00

Šok u Nemačkoj, kreću nacisti?! Dramatično obraćanje Šolca diglo Nemce na noge, ako je ovo tačno...

Shutterstock

Vesti

Šok u Nemačkoj, kreću nacisti?! Dramatično obraćanje Šolca diglo Nemce na noge, ako je ovo tačno...

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc oštro je danas osudio navodne planove članova ekstremno desničarskih grupa koji su se nedavno sastali u vili izvan Berlina da osmisle plan za deportaciju miliona imigranata, čak i onih sa nemačkim državljanstvom.

Navodni plan, koji je u sredu objavila istraživačka novinarska grupa Korektiv, izazvao je uzbunu u zemlji jer odražava nacističku ideologiju deportovanja svih ljudi koji nisu etnički Nemci, preneo je AP.

Šolc je rekao da Nemačka neće dozvoliti da se bilo kome koji živi u toj zemlji sudi na osnovu toga da li ima strane korene ili ne.

Šolc je istakao na platformi X da su u Nemačkoj svi zaštićeni bez obzira na poreklo i boju kože.

Svako ko se protivi nemačkom slobodnom demokratskom poretku je slučaj za pravosuđe, naveo je Šolc.

Nacistička diktatura Trećeg rajha od 1933. do 1945. godine koja je propagirala superiornost sopstvene "arijevske" rase na kraju je dovela do ubistva šest miliona Jevreja i drugih etničkih grupa u Holokaustu.

Prema Korektivu, na sastanku u novembru učestvovali su članovi krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i ekstremističkog Identitarističkog pokreta.

AfD je osnovana 2013. i prvi put je ušla u nemački Bundestag 2017. godine.

Prema anketama, AfD je trenutno druga po popularnosti na nacionalnom nivou sa podrškom od oko 20 odsto, što je daleko iznad 10,3 odsto koliko je osvojila na poslednjim saveznim izborima 2021. godine.

Od osnivanja, stranka se neprestano kretala udesno i dobijala podršku za antimigrantske stavove.

Deportacija nemačkih državljana nije moguća na osnovu Ustava koji se može promeniti samo dvotrećinskom većinom u donjem i gornjem domu parlamenta.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija