• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.01.2024

14:56

Kakvo ponižavanje Ukrajine, ovo nije viđeno u istoriji! Vojna pomoć za Kijev u poslednjem trenutku preusmerena na neočekivano mesto!

EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT/shutterstock

Vesti

Kakvo ponižavanje Ukrajine, ovo nije viđeno u istoriji! Vojna pomoć za Kijev u poslednjem trenutku preusmerena na neočekivano mesto!

Podeli vest

Ukrajina neće dobiti višenamenske helikoptere MRH-90 "tajpan" od Australije, uprkos tome što su letelice rashodovane, prenosi "Ej-Bi-Si TV", pozivajući se na odluku Ministarstva odbrane i Ratnog vazduhoplovstva Australije.

Australijski "tajpani" biće poslati na otpad i pretvoreni u staro gvožđe uprkos konstantnim zahtevima Kijeva za njihovu isporuku. Ova odluka doneta je zbog, kako se navodi, izbegavanja potencijalnog ugrožavanja života ukrajinskih pilota izazvanog problemima koji se mogu javiti pri upravljanju letelicama.

Stoga su sva uveravanja sa ukrajinske strane da "mogu da izađu na kraj sa tim" – ignorisana. Nema sumnje da je ovakvoj odluci doprinela i nesreća sa kraja jula prošle godine, kada se jedan MRH-90 australijske vojske srušio tokom zajedničke vežbe sa vojskom SAD. U nesreći su poginula sva četiri člana posade.

Zvaničnom Kijevu ni ovo nije smetalo, pa je ponovo zahtevao "tajpane" kao vid zamene za sopstvene helikoptere Mi-8 sovjetske proizvodnje. Naime, prema rečima zamenika komandanta helikopterske brigade, "njima je mesto muzeju, a ne na bojnom polju".

Tako će Australija svojih 47 "tajpana" zameniti sa oko 40 američkih "crnih jastrebova", dok će ukrajinski piloti nastaviti da lete na preostalim "muzejskim eksponatima", odnosno helikopterima Mi-8.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija