• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

21.01.2024

20:30

I Afriku čeka veliki rat? Etiopija želi izlaz na more, Egipat stao na stranu Somalije

Tanjug/AP

Vesti

I Afriku čeka veliki rat? Etiopija želi izlaz na more, Egipat stao na stranu Somalije

Podeli vest

Egipat neće dozvoliti bilo kakvo ugrožavanje Somalije ili njene bezbednosti, rekao je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi nakon što je Etiopija najavila da će razmotriti priznavanje nezavisnosti teritorije koju Mogadiš, ali i međunarodna zajednica smatraju somalijskom teritorijom.

Pokušaj da neko "skoči na komad zemlje" i pokuša da ga kontroliše, nešto je na šta niko neće pristati, rekao je Sisi na konferenciji za novinare sa predsednikom Somalije Hasanom Šeikom Mohamudom u Kairu.

Etiopija i međunarodno nepriznati Somalilend, koji je nezavisnost od Somalije proglasio još 1991. godine, nedavno su potpisali sporazum po kome bi ova oblast na Rogu Afrike svoju obalu Crvenog mora iznajmila Adis Abebi, a zauzvrat dobila udeo u "Etiopija erlajnsu".

Najveći problem je u tome što je predsednik Somalilenda Muse Bihi Abdi rekao da ovaj dokument uključuje i deo u kome se navodi da će Etiopija priznati ovu teritoriju kao nezavisnu državu – a tako nešto nijedna druga zemlja nije učinila u poslednjih 30 godina, odnosno od kako je bivši britanski protektorat obnarodovao da se više ne smatra delom Somalije.

Dan nakon što je Memorandum o razumevanju potpisan, Somalija ga je opisala kao čin "agresije" koji je "prepreka miru i stabilnosti". Takođe je opozvala svog ambasadora iz Adis Abebe, a onda je i ambasador Etiopije u Somaliji napustio Mogadiš.

- Mi ćemo braniti našu zemlju, branićemo je svim potrebnim sredstvima i tražiti podršku bilo kog saveznika koji je spreman da nam pomogne - rekao je predsednik Hasan Šeik Mohamud, koji je pozvavši omladinu da se "sprema za odbranu naše zemlje", Etiopiju proglasio za "neprijatelja" države.

Etiopija i Somalija imaju, inače, dugu istoriju rivalstva, a 1977. i 1978. godine, vodile su razorni rat.

Somaliland je bio britanska kolonija do 1960. godine. Teritorija je imala i svega pet dana nezavisnosti pre nego što se dobrovoljno ujedinio sa bivšom italijanskom kolonijom Somalijom. 

Bez priznanja, Somalilend se bori da privuče investicije i odsečen je od međunarodnih finansija, koje se uglavnom kanališu preko Mogadiša. U intervjuu za "Obzerver", ministar spoljnih poslova Somalilenda, Esa Kejd, rekao je da će sporazum o luci sa Etiopijom "legitimisati naše samoopredeljenje" i da bi mogao da izazove "domino efekat" da druge zemlje priznaju teritoriju.

Etiopija je bez izlaza na more ostala nakon što je Eritreja proglasila nezavisnost i zauzela etiopsku obalu Crvenog mora. Sadašnji premijer Abij Ahmed Ali pokušava da pristup moru vrati.

- Etiopija je ostrvo okruženo vodom, ali je zemlja koja je žedna. Crveno more i Nil će odrediti sudbinu Etiopije. Oni su međusobno povezani sa Etiopijom i biće osnove koje će ili dovesti do razvoja Etiopije ili dovesti do njenog propadanja - rekao je Abij Ahmed Ali.

Uz Egipat, oglasili su se i Afrička unija, Katar, Turska i Sjedinjene Države koji su Etiopiju pozvali da poštuje suverenitet Mogadiša.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15