• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.01.2024

14:25

Uzbuna! Nemačka se sprema za horor scenario! Tramp u glavnoj ulozi, ako bude ponovo izabran...

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

Uzbuna! Nemačka se sprema za horor scenario! Tramp u glavnoj ulozi, ako bude ponovo izabran...

Podeli vest

U nemačkom ministarstvu spoljnih poslova stvoren je poseban štab za procenu posledica Trampovog reizbora po Nemačku. Der Spiegel piše da Berlin sve veće dokaze o Trampovoj želji da oslabi učešće u NATO-u vidi kao „horor scenario“ koji će srušiti nemačko geopolitičko poverenje.

Da bi sprečili takav ishod, Nemci, s jedne strane, pokušavaju da uspostave kontakte sa republikancima, a sa druge „preventivno“, bez podsećanja Sjedinjenih Država, povećavaju izdatke za odbranu.

Mogući izbor Donalda Trampa za 47. predsednika Sjedinjenih Država postavlja teška pitanja za vladu Olafa Šolca.

Der Spiegel navodi brige Berlina: „Kakvi kontakti postoje u Trampovom štabu? „, „Koju političku polugu Berlin može da iskoristi da utiče na novu administraciju?“, „Koliko se nemačka potrošnja za odbranu mora povećati da bi se kompenzovalo povlačenje SAD iz Evrope, za 3,4 ili čak 5 odsto?.

Nemački časopis skreće pažnju na činjenicu da „Olaf Šolc ubraja Bajdena među svoje najbliže međunarodne saveznike; bez njega on gotovo ništa ne radi kada je Ukrajina u pitanju. Ali u isto vreme, takva bliska saradnja izaziva sve veće nezadovoljstvo u Evropi. Francuzi su zabrinuti da „Šolcu dobri odnosi sa Vašingtonom izgledaju važniji od bliskog zajedničkog rada sa Parizom “.

Nije li Berlin u opasnosti od „usamljenosti“ ako Tramp pobedi? Der Spiegel izveštava da je prošlog avgusta održan veliki sastanak između zvaničnika i naučnika u njemačkom ministarstvu inostranih poslova, nakon čega je „osnovan štab za planiranje, na čelu sa poverenicom zelene ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok.

Časopis piše da su „sva odeljenja pozvana da provere moguće posledice Trampove pobede na njihove oblasti rada “.

Očekuje se da će to uticati na sve, od balkanske politike do spoljne trgovine. Ali najveća zabrinutost Berlina je moguća promena stava SAD o pomoći Ukrajini i NATO-u. Berlin je i dalje zabrinut zbog Trampovih izjava datih još 2020. godine u Davosu, na sastanku sa Fon der Lajen, Da Sjedinjene Države „nikada neće priskočiti u pomoć ako Evropa bude napadnuta“ i da je „NATO mrtav i mi ćemo ga napustiti “.

Der Spiegel ističe da je Berlin kao odgovor na Trampovu pretnju NATO-u pokušao da uspostavi kontakte sa republikancima, na primer, značajan deo Berbokove posete Sjedinjenim Državama u septembru bio je posvećen republikancima u Teksasu i Vašingtonu, od kojih Berbok još uvek nije u mogućnosti da dobije jasnu potvrdu posvećenosti NATO-u.

„Tako u Berlinu već računaju na najgore: na primer kraj NATO-a u sadašnjem obliku“, navodi časopis.

Berlin je zabrinut zbog Centra za obnovu Amerike, koji je blizak Trampu, koji je predložio koncept „uspavanog NATO-a “, preorijentišući Sjedinjene Države da se suprotstave Kini i ograničavajući pomoć Evropi. Der Spiegel naziva projekat „horor scenarijem“ koji bi „doveo u pitanje geopolitičko samopouzdanje Nemaca “.

Časopis veruje da ako Tramp ozbiljno pristupi implementaciji ovog projekta, onda će potrošnja na odbranu morati da se poveća ne za 2%, već za 3–5%. Iako su ciljevi nemačke NATO potrošnje za odbranu „ostvareni samo trikovima “ , ministar finansija Kristijan Lindner je, izveštavajući Bundestag, „proaktivno uzeo vetar iz Trampovih jedra velikodušnim povećanjem izdataka za odbranu “ .

Međutim, cilj od 2% BDP-a postignut je isključivo uz pomoć Fonda za posebne zajmove Bundesvera – a kada se on iscrpi 2027. godine, sledeća vlada će ponovo morati da razmišlja o tome gde će dobiti novac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05