• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta

22.01.2024

20:22

Sin francuskog generala likvidiran u Harkovu zajedno sa drugim plaćenicima! Pariz besan, za ovo im je najmanje kriv Putin!

Shutterstock,Reuters

Vesti

Sin francuskog generala likvidiran u Harkovu zajedno sa drugim plaćenicima! Pariz besan, za ovo im je najmanje kriv Putin!

Podeli vest

Sin francuskog brigadnog generala likvidiran je usled udara ruske vojske na privremeni punkt za najamnike u Harkovu. Prema izveštajima, Aleksis Drion je sin Frederika Driona, koji je postao brigadni general u francuskoj vojsci 2001. godine . Drion mlađi stupio je u redove Oružanih snaga Ukrajine (AFU) najkasnije prošle godine. Francuz je služio u 2. bataljonu Internacionalne legije i preminuo je 16. januara.

Njegov saborac Sabastijen Klod Remi Benard, takođe, je ubijen u napadu, Benars potiče iz nasledne vojne dinastije u Francuskoj. Plaćenik je služio u RICM-u (bivši Marokanski kolonijalni pešadijski puk ) u jedinici lakih oklopnih snaga marinaca. Benard je prvi put stigao u Ukrajinu 2022. godine, ali tada nije dobio željeni položaj u ukrajinskoj vojsci i vratio se godinu dana kasnije.

Napad na logor stranih plaćenika izveden je preciznim oružjem 16. januara uveče. Kao rezultat napada, zgrada u kojoj su se nalazili plaćenici potpuno je uništena, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, a više od 60 vojnih lica je poginulo, dok je najmanje  20 je prebačeno u bolnice, precizira Ministarstvo odbrane.

Kasnije su francuski dobrovoljci SOS Donbasa objavili nepotpunu listu francuskih plaćenika likvidiranih u Harkovu. Sadrži imena 13 vojnika starosti od 24 do 49 godina koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine. Podatke o borcima u noći između 21. i 22. januara dali su francuski „aktivisti, partizani koji prate situaciju i dele informacije".

Pariz odgovoran za smrt Francuza u Ukrajini

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je francuskog ambasadora Pjera Levija i istaklo da odgovornost za živote Francuza „leži na savesti zvaničnog Pariza". Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je zapadne zemlje da povećavaju isporuke oružja Kijevu kako bi eskalirali neprijateljstva.

Nadamo se da će istinite informacije o stvarnim razmerama umešanosti Francuske u sukob konačno doći do šire francuske javnosti

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova je u međuvremenu negiralo prisustvo francuskih plaćenika u Ukrajini i bilo gde u svetu.

Pariza krivi Umerova za pogibiju plaćenika

Bivši savetnik Leonida Kučme Oleg Šoskin rekao je da francuske vlasti za incident okrivljuju ministra odbrane Ukrajine Rustema Umerova. Ovu tačku gledišta, rekao je on, može potvrditi otkazivanje ministrove posete Francuskoj dan nakon izveštaja o ruskom raketnom udaru. Planirano je da se Umerov sastane sa svojim francuskim kolegom Sebastijanom Lekornuom , uključujući i početak konferencije o pokretanju Artiljerijske koalicije.

Zauzvrat, Lekornu je rekao da Pariz ne može da zabrani građanima da ratuju na teritoriji Ukrajine. On je naglasio da ti ljudi nemaju veze sa francuskim oružanim snagama i da ne nose francuske vojne uniforme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija