• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.01.2024

21:35

NATO izvlači najjaču kartu! Ukrajina dobija "čudotvorno oružje" kakvo nije viđeno u ratu: Male šanse da će Rusija moći da se odbrani...

Reuters

Vesti

NATO izvlači najjaču kartu! Ukrajina dobija "čudotvorno oružje" kakvo nije viđeno u ratu: Male šanse da će Rusija moći da se odbrani...

Podeli vest

Ukrajina će 2024. godine od zapadnih partnera dobiti oružje kakvo još nije korišćeno u ratu sa Rusijom, poručuje šef Odeljenja za štampu i informisanje Ministarstva odbrane Kijeva Ilarion Pavljuk.

Štaviše, Pavljuka tvrdi da je kontakt grupa za odbranu Ukrajine (poznata kao Ramštajn format) već razmatralaa snabdevanje Kijevu dalekometnim oružjem, kao i da je Zapadni odlučio da ukrajinsku vojsku opremi ovim oružjem.

Pavljuk nije naveo o kakvom se to „čudotvornom oružju“ radi, ali je najavio da će „novo oružje omogućiti Kijevu da gađa „logistička čvorišta“, što verovatno podrazumeva objekte logistike i tehničke podrške za Oružane snage RF, kontrolno-istovarne stanice, komunikacije, mostove i objekte vojno-industrijskog kompleksa.

Kijev i NATO dogovorili su i adaptaciju protivvazdušnih vođenih raketa zapadnog tipa na sisteme PVO koji su proizvedeni u sovjetsko vreme i trenutno su u službi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Tokom sastanka razmotrena su i pitanja povećanja proizvodnje municije i artiljerijskih sistema.

Pukovnik u penziji i vojni ekspert iz Moskve Mihail Hodarenoko veruje da će Oružane snage Ukrajine dobiti taktičke balističke rakete MGM-140 ATACMS, i to u verziji sa dometom većim od 300 kilometara.

Najverovatnije će biti nastavljene i povećane isporuke stelt krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadov (SCALP-EG). Osnovna namena ovih proizvoda je gađanje važnih ciljeva kao što su štabovi, skladišta municije i goriva, infrastrukturni objekti – smatra Hodarenoko.

Kad je reč o „oružju koje još nije upotrebljeno u ratu“ Hodarenoko ističe kako je moguće da će Ukrajina od Sjedinjenih Država dobiti krstareće rakete vazduh-zemlja visoke preciznosti AGM-158AJASSM i AGM-158B JASSM-ER, koju je razvio Lokid Martin.

AGM-158A JASSM ima slične performanse kao krstareća raketam Storm Shadov (ALCM). S druge strane, AGM-158B JASSM-ER ima domet od 1000 kilometara.

Ako Kijev dobije ove projektile, to će mu omogućiti da gađa ciljeve širom evropskog dela Rusije – jasan je ruski ekspert.

„Šesnaestice“ će biti na raspolaganju Kijevu

Zapad najavljuje da će narednih meseci Ukrajini dostaviti prve američke lovce F-16 i opremu za njihovo održavanje. Pomoćnica američkog sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander (na posebnom brifingu nakon sastanka kontakt grupe o koordinaciji isporuke naoružanja i vojne opreme u Kijev) navela je da će „šesnaestice“ sigurno biti na raspolaganju Kijevu.

Naš cilj je da Ukrajina postigne početnu operativnu spremnost za program F-16 2024. To obuhvata obuku pilota, tehničara, kao i izgradnju infrastrukturu, dostave rezervnih delova, municije i drugih neophodnih komponenti - rekla je Selest Valander.

Moguće je, navodi dalje Hodarenoko, da će Nemačka pre ili kasnije snabdeti Oružane snage Ukrajine krstarećim raketama vazduh-zemlja TAURUS KEPD 350/150 koje imaju domet od 500 kilometara. Prednost ovih projektila što ih avioni mogu lansirati, bez ulaska u zonu dejstva neprijateljskih PVO sistema.

Hodarenko smatra da za administraciju DŽo Bajdena u izbornoj godini veoma važno da vojno-političko rukovodstvo SAD postigne ubedljive operativne i strateške uspehe u Ukrajini.

Stoga je sasvim moguće da nade Kijeva u snabdevanje krstarećim raketama dugog dometa imaju osnova – analizira on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija