• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2024

09:39

Počelo je! Amerika puca po šavovima! Pročitajte dramatično saopštenje 25 guvernera, spremni da idu do kraja!

Shutterstock/printscreen

Vesti

Počelo je! Amerika puca po šavovima! Pročitajte dramatično saopštenje 25 guvernera, spremni da idu do kraja!

Podeli vest

Guverneri 25 saveznih država SAD podržali su u zajedničkom saopštenju Teksas u borbi protiv ilegalne imigracije, a sada se oglašavaju u javnosti nudeći konkretnu pomoć južnoj američkoj državi u odbrani granice!

Guverner Ajdaha Bred Litl najavio je slanje dve jedinice Nacionalne garde države u Teksas.

 

 

Guverner Oklahome kaže da će poslati Nacionalnu gardu da pomogne Teksasu, uprkos zabrani Vašingtona, javalja Foks njuz.

U međuvremenu, guverner Teksasa Greg Abot rekao je da država "neće poslušati" Bajdenovu naredbu da ukine blokadu meksičke granice.

 

 

 

Podsetimo, 25 republikanskih guvernera objavilo je zajedničku izjavu u znak podrške guverneru Teksasa Gregu Abotu i ustavnom pravu Teksasa na samoodbranu. Izjava dolazi u trenutku kada Bajdenova administracija nastavlja da napada Teksas i odbija da preduzme akciju ili odgovornost za krizu na južnoj granici.

Foto: Printskrin

 

 

 

Izjavu prenosimo u celosti:

"Predsednik Bajden i njegova administracija ostavili su Amerikance i našu zemlju potpuno ranjivim na besprimernu ilegalnu imigraciju koja se širi preko južne granice. Umesto da podržava vladavinu zakona i obezbeđuje granicu, Bajdenova administracija je napala i tužila Teksas zbog pojačanja zaštite američkih građana od istorijskih nivoa ilegalnih imigranata, smrtonosnih droga poput fentanila i terorista koji ulaze u našu zemlju. 

Solidarni smo sa našim kolegom guvernerom Gregom Abotom i državom Teksas u korišćenju svakog alata i strategije, uključujući ograde od žilet-žice, za obezbeđenje granice. Delimično to činimo zato što Bajdenova administracija odbija da primeni zakone o imigraciji koji su već na snazi i nezakonito dozvoljava masovno uslovno puštanje migranata koji su ilegalno ušli u našu zemlju širom Amerike. 

Autori Ustava SAD su jasno rekli da u ovakvim vremenima države imaju pravo na samoodbranu, prema članu 4, odeljak 4 i članu 1, odeljak 10, tačka 3 Ustava SAD. Pošto je Bajdenova administracija odrekla svoje ustavne obaveze prema državama, Teksas ima sva pravna opravdanja da zaštiti suverenitet naših država i naše nacije."

Šta se dešava u Igl pasu?

Sukob Teksasa i saveznih vlasti eskalirao je 11. januara ove godine, kada su pripadnici Nacionalne garde Teksasa zauzeli park u gradiću Igl Pas na obali reke Rio Grande, koji su ilegalni imigranti koristili kao mesto ulaska u SAD, nakon čega su postavili bodljikavu žicu.

Foto: Reuters

 

 

Članovi Nacionalne garde su onemogućili pripadnicima Granične patrole, koji pripadaju saveznom Ministarstvu unutrašnje bezbednosti, da pristupe parku i uklone bodljikavu žicu, što je predstavljalo okidač za pravni okršaj između Vašingtona i Ostina.

Teksas je tužio Graničnu patrolu nakon što su oni počeli da seku bodljikavu žicu, a tužba je na kraju došla i do Vrhovnog suda SAD koji je, tesnom većinom od 5 prema 4 sudije, doneo odluku da Nacionalna garda mora da dopusti pripadnicima Granične patrole da pristupe parku i izvrše svoje zadatke.

Sudije Vrhovnog suda su tom odlukom uvažile zahtev administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da se pauzira sprovođenje presude nižeg suda koja je privremeno blokirala federalne agente da ometaju ograđivanje dok traje parnica u vezi sa tim pitanjem, preneo je Rojters.

Guverner Abot je odbio da se povinuje odlukama saveznih institucija. On je objavio pismo u kom optužuje administraciju predsednika Džozefa Bajdena da nije ispunila svoju ustavnu dužnost da zaštiti savezne države od ilegalnih migracija, koje je nazvao „invazijom“, kao i da odbijanje savezne vlade da izvršava zakone Teksasu daje za pravo da preuzme neophodne mere kako bi zaštitio bezbednost svojih građana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija