• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.01.2024

10:42

Teksas juriša ka secesiji! Građanski rat samo što ne eksplodira?! 40.000 krenulo ka granici: Spor sa Vašingtonom eskalirao

Shutterstock/youtube/EPA

Vesti

Teksas juriša ka secesiji! Građanski rat samo što ne eksplodira?! 40.000 krenulo ka granici: Spor sa Vašingtonom eskalirao

Podeli vest

Konvoj od 40.000 kamiona pod nazivom "Take Back Our Border" (Vratimo našu ganicu) koji se zalaže za jaču graničnu bezbednost krenuo je danas iz Norfolka u Virdžiniji za Igl Pas u Meksiku.

Igl pas u Teksasu postao je epicentar opasnog sukoba između Teksasa i federalnih vlasti oko toga kako da se izbore sa migrantskom krizom i ko ima nadležnost nad tim delom američko-meksičke granice.

Spor je eskalirao 10. januara, kada su vlasti Teksasa blokirale agente američke granične patrole u ​​oblasti Igl Pasa. Ovo područje uključuje Šelbi park, gradski park na reci Rio Grande koji je sada ograđen žicom, što ometa pristup graničnoj patroli, prenosi CNN.

Dana 12. januara, nakon što je odeljenje vojske Teksasa  "zauzelo i obezbedilo Šelbi park", dvoje dece i majka udavili su se u obližnjem delu reke Rio Grande. Sada zvaničnici Teksasa i SAD optužuju jedni druge da su doprineli tragediji.

Foto: Reuters

Meksički migranti

Sukob između Teksasa i savezne vlade oko kontrole američko-meksičke granice dodatno je intenziviran poslednjih dana nakon što je guverner Teksasa Greg Abot najavio da će „prkositi Bajdenskoj administraciji i Vrhovnom sudu SAD”, naredivši da se postavi još žilet žice. da se odvrate migracije. Vrhovni sud je prethodno naložio Teksasu da ukloni žicu duž granice.

40.000 kamiona ide ka granici

Konvoj od 40.000 kamiona krenuo je ka južnoj granici i planira da održi skupove na glavnim graničnim tačkama ulaska, uključujući San Isidro u Kaliforniji, Igl Pas u Teksasu i Jumu u Arizoni. Grupa planira da pređe jugoistok Sjedinjenih Država pre nego što se pridruži ostalim demonstrantima u Teksasu sledećeg vikenda.

 

- Čujem da dolazi 40.000 vozača kamiona iz cele zemlje i Kanade - rekao je organizator Džon Hadžins. Polazak konvoja iz Virdžinije označava početak onoga što bi moglo biti prekretnica u graničnom bezbednosnom sukobu.

- Svedoci smo sukoba bez presedana na granici, koji testira temelje Sjedinjenih Država i autoritet Vrhovnog suda - rekao je Haime Vakuez, advokat za imigracije.

Foto: Reuters

Vojska razvlači žicu

26 republikanskih guvernera podržalo je Teksas

Više od 20 republikanskih guvernera potpisalo je pismo podrške Teksasu, upućeno Bajdenu i sekretaru DHS-a Alehandru Maiorkasu.

"Moraju se podržati napori guvernera Abota da osigura našu granicu i rad državnog tužioca Pakstona koji brani te napore. Mi smo nacija zakona. A bez granice, vrlo brzo bismo uopšte prestali da budemo nacija", navodi se u pismu.

26 republikanskih guvernera iz Ajove, Jute, Alabame, Aljaske, Arkanzasa, Floride, Džordžije, Ajdaha, Indijane, Kanzasa, Kentakija, Luizijane, Misisipija, Misurija, Montane, Nebraske, Nju Hempšira, Severne Dakote, Oklahome, Ohaja, Južne Karoline, Južne Karoline Dakota, Tenesi, Virdžinija, Zapadna Virdžinija i Vajoming su potpisali pismo. Pismo je potpisalo i zakonodavno rukovodstvo države Arizona.

 

 

- Želim da se zahvalim svojim kolegama širom zemlje na podršci dok Teksas obavlja posao koji Bajden odbija da uradi - rekao je Ken Pakston, državni tužilac Teksasa. "Invazija, podstaknuta Bajdenovim odbijanjem da poštuje savezni zakon, najveća je pretnja sa kojom se ova zemlja suočava. Teksas će nastaviti da čini sve što je u njegovoj moći da zatvori granicu i zaštiti Ameriku", dodao je on.

Pominje se secesija

U saopštenju objavljenom prošle nedelje, Abot je rekao da je „savezna vlada prekršila sporazum između savezne vlade i država“ i najavio da je rasporedio Nacionalnu gardu Teksasa i drugo državno osoblje javne bezbednosti da „obezbedi granicu Teksasa“.

- Reč kompakt izaziva zabrinutost kod nekih jer se tako sedam od 11 država koje su se otcepile (uključujući Teksas) pozvalo na Ustav u svojim uredbama o secesiji tokom građanskog rata - kaže istoričar Građanskog rata Stiven Vest.

Foto: Vikipedija

Teksas

Nik Robertson iz magazina Hil takođe je pisao o Abbotovom izboru reči.

"Takozvana 'teorija kompakta' odbacila je ideju državne prevlasti koja se koristi da bi se opravdala secesija država Konfederacije tokom građanskog rata. Vrhovni sud je više puta oborio pravnu teoriju u ranim godinama Sjedinjenih Država, kada je je prvi put predloženo da se poništi savezni zakon za vreme dok je bivši predsednik Džon Adams bio na vlasti", napisao je Robertson.

Dogovor na vidiku?

Članovi američkog Senata u Vašingtonu rade na mogućem dogovoru o imigraciji. Izvori su rekli za Si-Bi-Es da bi dogovor mogao biti postignut sledeće nedelje. Prema dogovoru, zakon bi predsedniku dao ovlašćenje da pauzira obradu zahteva za azil tokom naglog broja ilegalnih prelazaka granice. Uz to, govori se i o uvođenju mera za bržu deportaciju i skraćivanje vremena čekanja na odluke o azilu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija