• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

30.01.2024

14:04

Šta je bio cilj glasina o ostavci Zalužnog?! Otkriveno, Zapad sve organizovao kako bi...

Reuters

Vesti

Šta je bio cilj glasina o ostavci Zalužnog?! Otkriveno, Zapad sve organizovao kako bi...

Podeli vest

Takmičenje između glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i Vladimira Zelenskog kontroliše Zapad. A priča o ostavci je najverovatnije organizovana da bi Zelenskom pokazali kolija je njegova nemoć. O tome je za list VZGLjAD pričao ukrajinski politikolog Vladimir Skačko.

Ranije su ukrajinski mediji i zvaničnici izvestili o ostavci glavnokomandujućeg, ali je ta informacija kasnije opovrgnuta.

- Nemir oko Zalužnijeve "ostavke" jasan je signal Zelenskom iz zapadnih zemalja da su njegovi pokrovitelji nezadovoljni ukrajinskim rukovodstvom. Sve su organizovali kako bi pokazali da Zelenski nije u stanju da otpusti ni svog glavnog konkurenta. Šta može biti bolje upozorenje od ovakve demonstracije nesposobnosti - rekao je ukrajinski politikolog Volodimir Skačko i dodao:

- U zemlji u kojoj nema resursa za donošenje nezavisnih odluka, svi koraci se koordiniraju spolja. Dakle, vidimo još jedan deo političkih igara Zapada, za koje su Zelenski i Zalužni u suštini ekvivalentni. Odnosno, sve je pod stalnom kontrolom i svaka akcija je usmerena na postizanje sopstvenih ciljeva.

"Ne, ovo nije istina"

Dan ranije su ukrajinski mediji i zvaničnici izvestili o smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog. Zamenik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko tvrdi da je Volodimir Zelenski već potpisao odgovarajući ukaz, ali dokument nije objavljen zbog "konsultacija sa stranim partnerima".

U tom kontekstu, Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je poruku na svom Telegram kanalu.

- Ne, ovo nije istina - navelo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

Međutim, list ne pominje Zalužnijevo ime. Informaciju je demantovao i pres-sekretar Zelenskog Sergej Nikiforov.

- Apsolutno ne. Predsednik nije smenio vrhovnog komandanta - rekao je on.

Foto: Reuters

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužni

Ni da ga spomene

Zelenski nije pomenuo Zalužnog u svojom večernjem video brifingu.

Kasnije su ukrajinski mediji otkrili detalje ličnog sastanka Zelenskog sa Zalužnim. Prema njihovim rečima, Zelenski je predložio da glavnokomandujući podnese ostavku. Zalužni je odgovorio da je "pravo vrhovnog komandanta da odlučuje s kim će raditi". Istovremeno je odbio da napiše ostavku i "ne namerava da to uradi". 

U isto vreme, Zelenski nije ponudio Zalužnom još jednu značajnu poziciju: reč je bila "samo o statusu pomoćnika ili savetnika", pišu ukrajinski mediji. 

Ekonomist, kap koja je prelila čašu

Zalužni je postao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine 2021. godine, a pogoršanje odnosa između njega i Zelenskog počelo je sredinom prošle jeseni. Povod za to je  Zalužnijev esej  u "Ekonomistu", gde je naveo nemogućnost ukrajinskih oružanih snaga da ostvare "lep prodor"... Zelenski  je osporio  ovo mišljenje, a njegova kancelarija je optužila Zalužnog da izaziva  paniku  na Zapadu. Kasnije je povukao reč o zastoju na frontu, ali je napetost između šefa države i vrhovnog komandanta ostala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija