• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.01.2024

23:30

Sudnji dan za Ukrajinu! Zelenski strepi, stižu katastrofalne vesti! EU i SAD odlučuju, uskoro može ostati bez svega!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Sudnji dan za Ukrajinu! Zelenski strepi, stižu katastrofalne vesti! EU i SAD odlučuju, uskoro može ostati bez svega!

Podeli vest

Ukoliko zemlje EU ne dogovore izdvajanje 50 milijardi evra Ukrajini i ako se u SAD ne usaglase oko pomoći Kijevu, Ukrajina neće moći da nastavi da se bori protiv ruske vojske i da podržava ekonomiju, piše list „Politiko“, pozivajući se na stručnjake.

- Trenutno čak ni ne razmatramo opciju da ne dobijemo tu pomoć. Za nas je to od kritičnog značaja jer od toga zavisi blagovremenost i kompletnost troškova iz budžeta koji se ne odnose na vojsku - rekao je šef Komiteta Vrhovne rade za finansije Danil Getmancev, piše „Politiko“ u članku pod nazivom „Ukrajina se nada da će izbeći ekonomski sudnji dan ako ne dobije finansijsku pomoć sa Zapada“.

Kako se navodi, Ukrajina koristi budžetska sredstva za razvoj vojne industrije, isplate mesečnih zarada vojnicima i službenicima Službe bezbednosti, podršku penzionerima i interno raseljenim licima. Krediti i grantovi zapadnih zemalja pokrivaju troškove nabavke i servisiranja stranog oružja, kao i socijalna davanja, kao što su plate državnih službenika, medicinskih radnika i prosvetara.

Prema ukrajinskom Ministarstvu finansija, od početka specijalne vojne operacije Zapad je pružio Kijevu finansijsku pomoć u iznosu od 73,7 milijardi dolara. Međutim, poslednjih dana priliv sredstava je usporen usled zaoštravanja situacije na Bliskom istoku. i priprema SAD za predsedničke izbore. U januaru Ukrajina nije zvanično dobila nove pakete pomoći, primećuje „Politiko“.

Podsećamo, 1. februara u Briselu bi trebalo da bude održan vanredni samit EU na kojem će Evropska komisija tražiti saglasnost od zemalja članica za revidiranje višegodišnjeg budžeta EU radi izdvajanja 50 milijardi evra Ukrajini u naredne četiri godine. Na samitu u Briselu u decembru prošle godine zemlje EU nisu uspele da usvoje te amandmane.

Ranije je list „Vol strit džurnal“ pisao da Ukrajina može da ostane bez sredstava u roku od nekoliko meseci i da će biti primorana da „preduzme bolne ekonomske mere“ ako ne dobije pomoć od SAD ili Evrope.

Zamenica premijera, ministarka ekonomije Ukrajine Julija Sviridenko izjavila je da ukoliko Kijev ne dobije pomoć od Zapada, Vlada bi mogla da odloži isplatu zarada za 1,4 miliona nastavnika i oko 500.000 državnih službenika. Takođe bi moglo doći do kašnjenja u isplati penzija i pomoći za 10 miliona penzionera.

Ukrajina za 2024. godinu ima planirani budžetski deficit od 43,9 milijardi dolara. Međutim, vlasti zemlje očekuju da će najveći deo pokriti saveznici.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija