• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Izvestija

01.02.2024

23:45

Američki F-16 padaju kao kruške! Pentagon na nogama, ovo nisu čista posla, ili su piloti neobučeni, ili ih neko ili nešto ruši?!

Foto prntscreen/Epa

Vesti

Američki F-16 padaju kao kruške! Pentagon na nogama, ovo nisu čista posla, ili su piloti neobučeni, ili ih neko ili nešto ruši?!

Podeli vest

Treći američki lovac F-16 srušio se u Južnoj Koreji za manje od devet meseci, pišu novinari američkog vojnog časopisa Militari Vatč Magazin. Mediji u svom novom materijalu otkriva razloge zašto se to dešava!

Američko vazduhoplovstvo je 31. januara potvrdilo da se F-16 Fighting Falcon četvrte generacije iz sastava 8. Fighter Ving srušio u more u blizini grada Gunsana u zapadnoj Južnoj Koreji, nakon što su lokalni mediji izvestili o incidentu ranije tokom dana.

I portal vazduhoplovne baze Kunsan, u kojoj se nalazi najveći deo američke borbene flote u Koreji, uključujući dve eskadrile F-16, izvestio je o incidentu:

- F-16 Fighting Falcon dodeljen 8. borbenom krilu se srušio. Pilot se bezbedno katapultirao, oOn je pri svesti i prevezen je u medicinsku ustanovu na procenu - navode oni. 

Pad je poslednji u nizu incidenata koji su pogodili lovce F-16 američkog vazduhoplovstva u Koreji, pri čemu se jedan od aviona, takođe iz 8. borbenog krila, srušio 51 dan ranije 11. decembra u blizini Gunsana. Ranije, 6. maja, u Južnoj Koreji se srušio još jedan  F-16 američkog vazduhoplovstva. On je pao na poljoprivredno polje u blizini vazdušne baze Osan.

Talas havarija F-16 delom je posledica činjenice da vazduhoplovstvo Republike Koreje, koje ima 161 avion ili nekoliko puta više F-16 od američkog ratnog vazduhoplovstva. Od 2020. godine, visoka stopa nesreća u američkoj vojsci, a posebno u vazduhoplovstvu, postavlja pitanja u vezi sa procedurama održavanja.

Primetno je da se poslednja nesreća dogodila 11 dana nakon što je F-16 proslavio 50. godišnjicu svog prvog leta 20. januara 1974. godine, pri čemu se ranije očekivalo da će klasa lovaca biti uglavnom penzionisana do sredine 2020-ih godina. Kašnjenja u razvoju lovca pete generacije F-35  i velika prekoračenja troškova održavanja i operativnih troškova doveli su do toga da se F-35 više ne mogu da yamene u dovoljnom broju F-16, primoravajući starije avione da ostanu u službi mnogo godina duže nego što se očekivalo.

Američko vazduhoplovstvo trenutno razmatra opcije za razvoj lakog lovca zasnovanog na trenažeru T-7 koji bi, iako manje sposoban od F-16, obezbedio jeftiniju opciju za borbene jedinice i pomogao da se ostareli avioni povuku iz upotrebe. Južna Koreja je naručila 85 lovaca F-35, ali će se oslanjati na domaće lovce FA-50 i KF-21 koji bi trebalo da zamene većinu zastarelih aviona iz doba Hladnog rata.

F-16 i F-35 se smatraju lakim borbenim avionima za svoje generacije i dizajnirani su sa jednomotornim konfiguracijama kako bi se smanjili zahtevi za održavanje i operativni troškovi. Međutim, nedostatak drugog motora koji se nalazi na većini američkih lovaca povećava rizik od nesreća u poređenju sa klasama dvomotornih lovaca kao što su F-15 i F-18. 

Ostaje nejasno da li je bilo koja od tri pada F-16 u Koreji tokom prošle godine bila povezana sa problemima motora, dok su za F-35 softverski problemi predstavljali znatno veću opasnost za pilote nego za motore.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija