• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politiko

02.02.2024

12:52

Rusi su ovo čekali! Upravo se dogodio prelomni momenat na frontu! Politiko otkrio šta je snašlo Kijev!

EPA / Ukrainian Presidential Press Service Handout

Vesti

Rusi su ovo čekali! Upravo se dogodio prelomni momenat na frontu! Politiko otkrio šta je snašlo Kijev!

Podeli vest

Ukrajinske jedinice bile su primorane da pređu na odbranu i da odustanu od ofanzivnih operacija zbog nestašice artiljerijske municije, piše list Politiko, pozivajući se na ukrajinsku vojsku.

"Nestašica granata bila je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ukrajinska vojska prešla na odbrambenu taktiku duž cele linije fronta nakon neuspeha letnje kontraofanzive", piše list.

Kako je rekao neimenovani visoki ukrajinski vojni oficir za Politiko, Oružane snage Ukrajine "trenutno imaju dovoljno municije za odbranu".

- Međutim, za nastavak ofanzivnih operacija potrebna nam je pomoć sa municijom. Na kraju krajeva, prilikom ofanzive morate imati više municije od protivnika ili bar isto koliko on - rekao je ukrajinski vojnik.

Takođe se navodi da je on priznao da "Rusi dominiraju na bojnom polju zahvaljujući svojoj artiljeriji".

Nema granata

List piše da Ukrajina povećava proizvodnju granata u zemlji, ali se podaci o količini drže u tajnosti. Ističe se da "do vojske stiže premalo municije".

Kako je rekao za Politiko neimenovani ukrajinski artiljerac, vojska dobija granate direktno iz fabrika. Istovremeno je priznao da vojska nikada nije imala dovoljno granata kalibra 122 milimetra.

- U proseku ispaljujemo 15 granata dnevno. Bilo je dana kada smo proizvodili preko stotinu, a ponekad nijednu - rekao je on.

Takođe je istakao da se, uprkos intenziviranju borbi, nisu poveća isporuke projektila vojsci.
Ranije je list Fajnenšej tajms saopštio da Ukrajina nakon propale letnje kontraofanzive menja taktiku i 2024. godine "prelazi na aktivnu odbranu". Pritom je istaknuto da Zapad ne očekuje novu ofanzivu Kijeva do 2025. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija