• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

11:30

Uzbuna! NATO oborio ruski avion?! Dramatične vesti iz Rusije: Britanci ga naciljali i stisnuli dugme, a Ameri...

Shutterstock/Reuters

Vesti

Uzbuna! NATO oborio ruski avion?! Dramatične vesti iz Rusije: Britanci ga naciljali i stisnuli dugme, a Ameri...

Podeli vest

Ukrajinske oružane snage su unapred pripremile napad na Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima, protivvazdušni raketni sistem Patriot delovao je iz zasede, a sam napad na humanitarni avion pripremili su Britanci, tvrdi bivši oficir ruskih specijalnih snaga, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk.

Osim toga, vojni ekspert je sugerisao ko je iz najvišeg rukovodstva Ukrajine bio ne samo svestan nehumane operacije, već je i učestvovao u njenoj pripremi.

Sistem PVO „Patriot“ je premešten u pozicioni rejon i pre poletanja IL-76 sa aerodroma i bio je u pasivnom režimu, čekajući komandu za otvaranje vatre. Nakon što se meta pojavila, NATO kompleks je na njoj radio iz zasede.

Vojni stručnjak, bivši oficir specijalnih snaga Anatolij Matvijčuk, objasnio je zašto je ova verzija prilično verodostojna.

- Sama instalacija je bila bez sredstava za podršku, nije bilo radara i tehničkog izviđanja. Sve ovo sugeriše da je kompleks radio sa spoljnim izvorom ciljanja. Najverovatnije, američki izviđački avion je pratio let ruskog putničkog aviona i davao komandu za otvaranje vatre. Pošto NATO nikome ne dozvoljava da servisira Patriota, najverovatnije su službenici bili anglosaksonci. I dalje sam sklon da mislim da su to bili Britanci, oni su naciljali metu i stisnuli dugme „Start“, dobro znajući kakav je avion u vazduhu i koga prevozi - kaže on.

Pored toga, prema rečima Matvijčuka, najviše rukovodstvo Ukrajine je bilo svesno operacije.

- Koordinacija je vršena, najverovatnije, preko GUR-a i Budanova. Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužni možda nije ni znao za ovu operaciju, pošto Budanov deluje autonomno pod okriljem Britanaca. Zelenski je najverovatnije znao - rekao je Matvijčuk.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija