• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

04.02.2024

14:11

Ovo ni američka vojska ne bi savladala! Ruska odbrana u Ukrajini najjača na svetu, evo zašto Kijev nije imao šanse!

Shutterstock/društvene mreže

Vesti

Ovo ni američka vojska ne bi savladala! Ruska odbrana u Ukrajini najjača na svetu, evo zašto Kijev nije imao šanse!

Podeli vest

Velike nade koje je Zapad polagao u letnju kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine pretvorile su se u prah i pepeo.

Ukrajinska armija je morala skupo da plati za ograničeno napredovanje, koje je na kraju svedeno na nulu, a sada više nema nikakve sumnje da je pokušaj ofanzive potpuno propao, piše za Forin afers politikolog Stiven Bidl.

Neki za ukrajinski fijasko optužuju Vašington, koji nije žurio da isporuči Kijevu savremeno naoružanje, dok drugi neuspeh pripisuju strateškim propustima ukrajinskog rukovodstva i lošoj obučenosti ukrajinskih vojnika. Ipak, najverovatnije je stvar u tome što su se ruske snage pokazale kao "kompetentni branioci", zaključuje analitičar za časopis za međunarodne odnose i spoljnu politku SAD.

Prema njegovim rečima, Moskva je uzela u obzir iskustvo iz prvih meseci sukoba, zbog čega je ruska odbrana do leta 2023. godine postala duboka, dobro pripremljena, s širokim minskim poljima koja su pojačavale mobilne rezerve i vojni garnizoni koji nisu imali problem s nedostatkom snage duha i koji su istrajno odbijali napade.

A kako pokazuje istorija, probijanje takve zaštite je teško čak i za dobro obučene napadače, naglašava autor. Prema njegovim rečima, moguće je da bi napadačka strana s veštinama i obučenošću kakvu poseduju Oružane snage SAD i mogla da probije rusku odbranu.

- Ipak, da bi se savladala takva odbrana neophodna je velika prednost u veštinama i motivaciji. Ukrajina 2023. nije njima raspolagala i nije jasno da li bi čak i američka vojska bila dovoljno vešta da reši tako složen zadatak - ocenjuje Bidl.

Prema njegovom mišljenju, prognoza za Ukrajinu u velikoj meri zavisi od buduće pomoći Zapada, ali čak i u slučaju da se ta podrška nastavi, sukob će veoma dugo ostati na nivou „pozicionog rata do iznemoglosti“.

Bidl dodaje da to navodi na pitanja u vezi s aktuelnom vojnom doktrinom SAD, u kojoj se kvalitet stavlja ispred kvantiteta. Usled toga, kako zaključuje politikolog, američka armija u svom savremenom vidu ne bi mogla da izdrži nivo gubitaka koje nosi dugotrajni oružani sukob.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija