• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politico

05.02.2024

18:54

Indijansko pleme kipti od besa zbog situacije u Teksasu! Sijuksi prognali guvernerku

EPA/Shutterstock

Vesti

Indijansko pleme kipti od besa zbog situacije u Teksasu! Sijuksi prognali guvernerku

Podeli vest

Indijansko pleme iz Južne Dakote prognalo je republikansku guvernerku Кristi Noem iz rezervata Pajn Ridž zbog njenih izjava o Teksasu.

Noem je govorila o tome da želi da pošalje žilet žicu i bezbednosno osoblje u Teksas kako bi pomogli u odvraćanju imigracije na američko-meksičkoj granici. Takođe je rekla da se karteli infiltriraju u rezervate.

- Zbog bezbednosti Ojata, prognani ste iz domovine plemena Oglala Sijuks, odluka odmah stupa na snagu - navodi se u saopštenju koje je potpisao vođa plemena Frenk Izlazeća Zvezda.

Ojata je inače indijanska reč za ljude ili naciju.

Pomaže Trampu da bude predsednik?

Noem je optužena da je pokušala da iskoristi pitanje granice kako bi pomogla da bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu da ponovo bude izabran i da poveća svoje šanse da postane njegov kandidat.

Frenk Izlazeća zvezda: Migranti samo traže posao!

Vođa indijanskog plemena je dodao da su mnogi od migranata koji stižu na američko-meksičku granicu starosedeoci iz Salvadora, Gvatemale i Meksika koji dolaze u potrazi za poslom i boljim životom.

- Ne moraju da budu stavljeni u kaveze, odvojeni od svoje dece kao za vreme Trampove administracije, niti da budu isečeni žilet žicom koju svuda postavlja Južna Dakota - rekao je Frenk Izlazeća Zvezda.

 

Banda Duhova koji plešu ubija ljude 

Takođe se osvrnuo na navode guvernerke da banda pod nazivom Duhovi koji plešu ubija ljude u rezervatu Pajn Ridž i da je povezana sa kartelima koji prelaze granice i koriste rezervate Južne Dakote za širenje droge na Srednjem zapadu. Frenk Izlazeća Zvezda je rekao da je duboko uvređen zbog tih optužbi.

Takođe je dodao da je to pleme suverena nacija i da ne pripada državi Južna Dakota.

- Žalosno je što je predsednik plemena odlučio da uvede politiku u raspravu o efektima neuspeha naše savezne vlade da primeni savezne zakone na južnoj granici i na plemenskim zemljama. Moj fokus je i dalje na zajedničkom radu na rešavanju tih problema. Spremna sam da radim sa bilo kojim od indijanskih plemena naše države na izgradnji takvog odnosa - odgovorila je Noem.

Frenk Izlazeća Zvezda proglasio je u novembru vanredno stanje u rezervatu Pajn Ridž zbog porasta kriminala. Sudija je prošle godine presudio da savezna vlada ima ugovornu obavezu da podrži sprovođenje zakona u rezervatu, ali je odbio da donese odluku o nivou finansiranja koji pleme traži.

Noem je tri puta rasporedila trupe Nacionalne garde na meksičku granicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija