• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.02.2024

14:20

Propast je neminovna! Politiko: Pedeset milijardi evra pomoći iz EU neće rešiti probleme Ukrajine!

EPA

Vesti

Propast je neminovna! Politiko: Pedeset milijardi evra pomoći iz EU neće rešiti probleme Ukrajine!

Podeli vest

Pedeset milijardi evra koje je Evropska unija izdvojila Kijevu do 2027. godine je mizerna suma s obzirom na probleme sa kojima se Ukrajina suočava, piše list Politiko.

"Mastilo na potpisanom paketu pomoći koji je dogovoren u EU nije se ni osušilo, a ta suma se već čini kao obična sitnica s obzirom na ogromne poteškoće Ukrajine", piše list.

Kako se navodi, Zapad i Evropa suočavaju se sa neprijatnom realnošću da će morati da izdvoje Kijevu mnogo više sredstava.

"Jasno je da 50 milijardi evra nije dovoljno. Evropa shvata da će morati da intenzivira svoje napore", rekao je šef Komiteta za kontrolu budžeta Evropskog parlamenta Johana Van Overtveldta.

Međunarodni monetarni fond procenjuje da će samo ove godine Ukrajina imati deficit od 40 milijardi dolara.

Prema proračunima Svetske banke, Ukrajini će dugoročno za obnovu biti potrebno 411 milijardi dolara. Kako se navodi, jedan od najvećih rizika za Kijev je taj što će ga nedostatak pomoći verovatno naterati na inflatorni put štampanja značajnih količina novog novca.

Kao što je ranije objavljeno, izdvajanje 50 milijardi evra za četiri godine znači isplate od po 1,02 milijardi evra mesečno. Poređenja radi, 2023. godine Kijev je mesečno iz Brisela dobijao 1,5 milijardi evra budžetske pomoći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ustaše prolupale! Zamenom teza lažno optužuju Srbe za "genocid" nad Hrvatima tokom Drugog svetskog rata i kasnije - reagovalo VJT u Beogradu! (VIDEO)
Politika

Ustaše prolupale! Zamenom teza lažno optužuju Srbe za "genocid" nad Hrvatima tokom Drugog svetskog rata i kasnije - reagovalo VJT u Beogradu! (VIDEO)

Povodom snimka sa skupa u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu na kojem je predstavljena knjiga "Homogena Srbija 1941." autora Stjepana Loze, a koji je objavljen na društvenim mrežama, Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet zbog krivičnog dela Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakonika.

04.05.2024

12:11

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija