• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2024

17:22

Kineski hakeri pet godina imali pristup tehnološkoj i bezbednosnoj infrastrukturi SAD! CNN zaledio Ameriku!

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

Kineski hakeri pet godina imali pristup tehnološkoj i bezbednosnoj infrastrukturi SAD! CNN zaledio Ameriku!

Podeli vest

Kineski hakeri koji stoje iza kampanje infiltriranja u ključnu infrastrukturu SAD imali su pristup računarskim mrežama nekih svojih meta najmanje pet godina, prema novom izveštaju američkih i savezničkih bezbednosnih agencija u koji je Si-En-En (CNN) imao uvid, a koji treba da bude zvanično objavljen ove sedmice.

Američki zvaničnici su naveli da je ta kampanja deo dugotrajnog nastojanja kineskih hakera da se pozicioniraju za potencijalno štetne sajber napade koji bi mogli da poremete snabdevanje vodom i strujom.

Šefovi američkih obaveštajnih službi obavestili su Kongres o toj pretnji prošle sedmice, navodeći da bi Peking mogao da iskoristi hakerske napade da omete odgovor SAD u slučaju eventualnog napada Kine na Tajvan. 

Direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Rej rekao je kongresmenima prošle sedmice da bi kineski hakeri mogli da izazovu haos i štetu na infrastrukturi SAD, navodi CNN.

Izveštaj obaveštajnih službi na gotovo 50 stranica je do sada najdetaljnije otkrivanje hakerskih tehnika, a cilj je da se pomogne privatnim vlasnicima kritične infrastrukture da uoče kineske hakere u svojim mrežama.

Izveštaj jasno pokazuje da su aktivnosti kineskih hakera počele mnogo ranije nego što se za to saznalo, s tim da su hakeri pristupili IT sistemima pre mnogo godina, ističe CNN.
Kako se navodi, hakeri koje podržava Peking istražuju pristup sistemima koji kontrolišu grejanje, hlađenje i snabdevanje vodom da bi izazvali "značajne kvarove infrastrukture".

Američki zvaničnici potvrdili su da su hakeri provalili u računarske mreže u energetskim, transportnim i vodovodnim objektima u kontinentalnom i nekontinentalnom delu SAD i prekomorskim teritorijama, uključujući Guam, navodi se u izveštaju. 

U jednom slučaju, nakon proboja IT sistema u neimenovanom vodovodnom objektu, hakeri su imali pristup nizu informacija od ključnog značaja o postrojenjima za prečišćavanje vode i bunarima.

U dokumentu se navodi da su hakeri takođe provalili u sigurnosne kamere u neimenovanim kritičnim objektima.

Još nema znakova da je Kina odlučila da iskoristi prisustvo hakera da poremeti američku infrastrukturu, kažu američki zvaničnici, ali izražavaju zabrinutost da bi to moglo brzo da se promeni u slučaju krize.

Kina rutinski poriče optužbe SAD o hakovanju.

FBI, Agencija za nacionalnu bezbednost i Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost su među američkim agencijama koje su sačinile izveštaj, zajedno sa agencijama za sajber bezbednost iz Australije, Kanade, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija