• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.02.2024

20:32

"Pobeda je na dohvat ruke"! Netanjahu odbio mirovni predlog Hamasa

Reuters

Vesti

"Pobeda je na dohvat ruke"! Netanjahu odbio mirovni predlog Hamasa

Podeli vest

Dok premijer najavljuje skori trijumf nad Hamasom, IDF se sprema za dugi rat u Pojasu Gaze – planira da poveća vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste

Izrael je na putu ka ubedljivoj pobedi nad Hamasom, a rat će biti gotov za nekoliko meseci, ocenio je tamošnji premijer Benjamin Netanjahu koji je odbio je predlog Hamasa za prekid vatre u Gazi.

Izraelski lider je Hamasove zahteve opisao kao "zablude", ali nije isključio dalje pregovore.

- Na putu smo ka potpunoj pobedi. Ona je tu, nadohvat ruke - rekao je Netanjahu na konferenciji za medije i dodao da predviđa da će rat biti gotov za nekoliko meseci, a ne nekoliko godina, prenosi "Tajms of Izrael".

Ponovio je da su ciljevi Izraela u ratu "uništenje Hamasa, vraćanje talaca i stvaranje situacije da Pojas Gaze više ne bude pretnja po Izrael".

Dosadašnje delovanje izraelske vojske nazvao je "dostignućem bez presedana", posebno pohvalivši izraelska postignuća protiv Hamasa, te najavio da će, nakon grada Kan Junisa, fokus vojske biti na pograničnom gradu Rafa.

- Nastavljamo do kraja. Nema drugog rešenja osim potpune pobede - zaključio je Netanjahu.

Ranije danas Hamas je predložio da do prekida neprijateljstava dođe u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, prema nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Prema ovom predlogu, Hamas pristaje na razmenu preostalih izraelskih talaca koje je zarobio 7. oktobra, za Palestince zatvorene u izraelskim zatvorima, očekuje, obnovu Pojasa Gaze, potpuno povlačenje izraelskih snaga, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih.

Vraćanje trogodišnjeg vojnog roka

Dok premijer najavljuje skori trijumf nad Hamasom, Izraelske odbrambene snage (IDF) se spremaju za dugi rat u Pojasu Gaze i osposobljavanje pripadnika vojske za buduće izazove – planiraju da povećaju vreme služenja vojnog roka za regrute i rezerviste.

Planirane izmene zakona o službama bezbednosti i rezervnom sastavu, koje će morati da odobre poslanici Kneseta, uključuju vraćanje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri godine za sve vojno sposobne muškarce, kao što je bilo propisano do 2015, prenosi "Tajms of Izrael".

Trenutni propisi nalažu da muškarci u Izraelu služe vojni rok u trajanju od 32 meseca, a žene dve godine.

Zakonske promene predviđaju i da vojnici u borbenim i drugim specijalnim operacijama takođe provedu 36 meseci u vojnoj službi, ali planira se i podizanje starosne granice za penzionisanje pripadnika rezervnog sastava na 40 godina za vojnike, 45 za oficire i 49 godina za druge pripadnike IDF, poput vozača.

U saopštenju IDF se navodi da je u planu da se poveća broj dana koje rezervisti u kontinuitetu služe u "operativnim aktivnostima" sa 25 na 40 dana.

Za potrebe ratovanja u Pojasu Gaze IDF su aktivirale ukupno 287.000 rezervista, iako su mnogi od njih do sada već oslobođeni dužnosti, što je ujedno i najveći broj aktiviranih pripadnika rezervnog vojnog sastava u istoriji Izraela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija