• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

07.02.2024

21:24

Slovačka pokrenula pobunu, sledi je još najmanje devet zemalja EU - bez Rusije se ne može! Najzad su ukapirali!

Reuters

Vesti

Slovačka pokrenula pobunu, sledi je još najmanje devet zemalja EU - bez Rusije se ne može! Najzad su ukapirali!

Podeli vest

Privreda moćne Nemačke, kako su priznali njen ministar finansija Kristijan Lindner i vice-kancelar Robert Habek, zbog okretanja protiv Rusije i odustajanja od njenog gasa već je izgubila konkurentnost. Ponovno okretanje saradnji sa Rusijom postaće zato neminovnost i za Berlin i za većinu drugih zemalja Starog kontinenta. Naročito za Finsku zahvaćenu štrajkovima i protestima, koja se zbog raskida sa Rusijom već pretvara u balon koji „fatalno gubi vazduh".

Proteklih godina, analizira dr Aleksandar Mitić, samoubilačkom okretanju od Rusije i protiv Rusije protivila se samo Mađarska. Krajem prošle godine joj se priključila i Slovačka.

Pitanjem - kada će početi da im se pridružuju i druge zemlje EU - bavila se i emisija „Aktuelnosti" TV Hepi.

Prvo je voditelj Đuro Bilbija konstatovao: „Pobunjeniku Viktoru Orbanu priključio se slovački premijer Robert Fico. Dve zemlje sad su u tandemu, drže jedna drugoj leđa, iako se spolja još ne vidi cela dubina tog dubla. Čak je Fico, u neku ruku, otišao dalje od Mađara i rekao da počinje normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Fico je to uradio u trenutku kada je Mađarska pod udarom, pod pretnjama da će se suočiti sa bojkotom investicija, isključivanjem iz fondova, pa čak i sprečavanjem izvoza robe... Sve to kao dodatak na već zamrznuta sredstva.

Šta znači pojava male zemlje (populaciono male) koja ide novim putem, koja počinje normalizaciju odnosa sa Rusijom. Kada će i ostali da krenu u normalizaciju? Posebno kada se ima u vidu da je danas BDP u EU samo 65 odsto američkog, a da je 2000. godine bio 90 odsto američkog.

Hoće li biti otrežnjenja? Jer, ponižavajuće je za jednu Francusku, Italiju, Španiju da jedna mala Slovačka i Fico nose zastavu, a da one kasne, da idu iza...

Odgovarajući, dr Aleksandar Mitić, iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je dugo godina bio dopisnik iz sedišta EU i NATO u Briselu, prvo je posvedočio koliko je taj put težak ali je ukazao da se evropska politička klima toliko menja da će na izborima za Evropski parlament ove godine, javno mnjenje dve trećine zemalja biti na liniji Orbanove i Ficove evroskeptične ili proruske politike:

- Mogu da potvrdim koliko je teško kada ste sami protiv ostatka (EU). Orban se herojski borio u Briselu i uspeo je da izdrži u vreme kada je i Slovačka, pre ovih izbora, imala rusofobnu politiku. Sada se situacija sa Slovačkom promenila. Iako vidimo da novi-stari ljubimac Brisela i Berlina, poljski premijer Donald Tusk, kaže da u EU ne postoji umor od Ukrajine nego umor od Orbana. Dakle, Orban je problem. A sad će biti i Fico problem.

Fico isto tako hrabro nastupa. Ideološki, on možda nema identične stavove kao Orban po nekim drugim pitanjima, ali se apsolutno slažu u kritici Brisela i rusofobne politike i generalno u kritici u vezi sa sukobom u Ukrajini. To Orbanu daje dodatni manevarski prostor.

Švedska je odavno integrisana u NATO i Fides će verovatno za nekoliko meseci, posle nekih ustupaka dati svoj pristanak, ali to i nije toliko bitno jer je Švedska već integrisana, ali politički trend u Evropi ide mnogo više u prilog ovome za šta se zalažu Orban i Fico.

Pogledajte samo izbore koji su bili održani prošle godine u evropskim zemljama, počev od Holandije.

Za par meseci imamo izbore za Evropski parlament na kojima će, prema poslednjim istraživanjima, najveći prodor napraviti partije iz grupe Identitet i demokratija, odnosno partije kao što su stranka Marin Le Pen u Francuskoj i AFD u Nemačkoj. To su partije koje, iako ni Orban ni Fico ne pripadaju tim političkim opcijama, u mnogo čemu dele njihove stavove.

Istraživanja pokazuju da će evroskeptične partije, od 27 država EU, u devet biti prve na izborima za Evropski parlament. U drugih devet zemalja, evroskeptici će biti na drugom ili trećem mestu. Dakle, menja se politička klima u Evropi!

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Rusija je ključna za razvoj zemalja EU - Putin u energentima ima keca u rukavu

Brisel i Amerikanci neće dozvoliti da se u Evroparlamentu napravi koalicija koja bi bila proruska ili evroskeptična, ali će se promeniti politička atmosfera i pritisak koji će trpeti i Ursula fon der Lajen, ako bude reizabrana, a i svi ostali zvaničnici EU.

Nemačka je rasla svih prethodnih decenija jer je imala predvidljivost. Nemačka je sad sama sebi odsekla koren predvidljivosti jer je odsekla višedecenijsku žzavisnost od Rusijež. Nemačka sada zavisi od toga da li će jedan Katar, nedemokratska država koja sponzoriše razne terorističke organizacije po Bliskom Istoku, kao što je Muslimansko bratstvo itd, da li će Katar uspeti da joj pošalje dovoljno tečnog gasa. Nemačka sada zavisi i od toga da li će Amerikanci taktizirati pa im dizati ili spuštati cenu svog tečnog gasa. To je sve loše za nemačku ekonomiju i to razumeju ne samo poljoprivrednici Nemačke, nego svi koji su u protestima, a tih protesta će biti sve više i više u narednim mesecima.

Izvesno je da ćemo, pre svega u Nemačkoj, videti promenu. I to će se desiti već nakon 9. juna i izbora sledeće godine za tri istočno-nemačke pokrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija