• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.02.2024

15:59

Karlsonu zbog Putina u Americi preti paklena osveta! Mislite li da je Hilari ono slučajno rekla?!

Reuters

Vesti

Karlsonu zbog Putina u Americi preti paklena osveta! Mislite li da je Hilari ono slučajno rekla?!

Podeli vest

Američkog novinara Takera Karlsona u njegovoj zemlji proglasili su izdajnikom zbog intervjua sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Advokati kažu da bi mogao da se nađe i iza rešetaka, i to prema zakonu o špijunaži, jer je podelio informacije sa stranom državom na štetu SAD.

Karlson, bivše lice Foks njuza, mogao bi da bude uhapšen jer je uradio intervju sa Putinom. On je u svojoj zemlji već proglašen izdajnikom, a advokati u SAD objašnjavaju da bi mogao da se nađe iza rešetaka, i to prema zakonu o špijunaži.

Američki establišment i Karlsonove kolege novinari, kako u SAD tako i u Britaniji, žestoko su ga napali jer samo radi svoj posao, te nije isključeno da zbog toga u svojoj zemlji, "bastionu demokratije", upadne u mnogo veće probleme.

Advokat i politički komentator Ijan Korzin postavio je pitanje da li je Karlson nezakonito intervjuisao Putina. Čak i da je legalno, kako advokat kaže, Karlsonov izlet u Moskvu mogao bi da mu donese probleme zbog zakona o špijunaži.

- Taj zakon je veoma širok i može se protumačiti da zabranjuje bilo kakvo deljenje informacija sa drugom zemljom, što bi moglo da naudi Sjedinjenim Državama. Ako je Karlson podelio svoja pitanja sa Putinovim ljudima pre intervjua, to bi moglo da bude obuhvaćeno zakonom o špijunaži - kazao je Korzin.

Hilari najavila hapšenje?

Uvod u moguće hapšenje Karlsona već je napravila bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Ona ga je javno izvređala zbog intervjua sa Putinom i nazvala ga izdajnikom i korisnim idiotom.

 

 

S druge strane, CNN je objavio da Karlson već izvršava naloge Kremlja. Ta američka medijska kuća, bliska demokratama i aktuelnom predsedniku SAD Džou Bajdenu, žestoko ga je napala.

Suzan Glaser, novinarka "Njujorkera" i bivša šefica moskovskog biroa "Vašington posta", u izjavi za CNN kritikovala je Karlsona što je otišao u Rusiju, jer se tamo neki predstavnici sedme sile sa Zapada nalaze u zatvoru.

- Najupečatljivije je to što Karlson svoj intervju sa Putinom i put u Rusiju opravdava kao novinarskim poslom, i to u vreme kad zapadni novinari bukvalno sede u zatvoru jer nisu učinili ništa loše, osim što su tražili da samostalno izveštavaju u Putinovoj Rusiji. Da ne pominjemo mnoge ruske novinare koji se suočavaju sa zatvorom ili izgnanstvom u nastojanju da nastave svoj rad - rekla je Glaserova.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin

 

I drugi tražili intervju

I perjanica CNN-a Kristijan Amanpur takođe je napala svog kolegu, ali zbog toga što je izjavio da zapadni novinari nisu želeli da se zamaraju da čuju drugu stranu i razgovaraju sa Putinom.

- Da li Taker zaista misli da mi novinari ne pokušavamo da intervjuišemo predsednika Putina svaki dan od njegove invazije na Ukrajinu? To je apsurdno. Nastavićemo da tražimo intervju, kao što smo to činili godinama unazad - rekla je Amanpurova.

 

 

Slično su primetili i novinari britanskog BBC-ja. Oni kažu da su, takođe, tražili intervju s Putinom, ali da je šef Kremlja odlučio da ga da samo Karlsonu, te nameću zaključak da je to tako jer američki novinar radi za predsednika Rusije.

Peskov: Ne treba mu zaštita

Karlsonu nije potrebna zaštita Rusije - on je u stanju da se zauzme za sebe, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov se oglasio povodom reakcije pojedinih javnih ličnosti u SAD koje su negativno komentarisale dolazak Karlsona u Moskvu gde je intervjuisao ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Da li je Karlsonu potrebna neka naša zaštita? Mislim da ne. Smatram da može da se zauzme za sebe. Pored ne baš uračunljivih glasova u SAD čuju se i oni razumni. Videćemo. Nama je važno da se što više ljudi u svetu upozna sa pogledom na svet i mišljenjem ruskog predsednika - ocenio je portparol Kremlja.

Peskov je dodao da će se intervju američkog novinara sa predsednikom Rusije analizirati danima.

- Karlson, njegov dolazak u Rusiju i intervju sa Putinom - to je događaj koji je izazvao poseban odjek ne samo u Americi, nego i kod nas u zemlji, iskreno rečeno. I to ponegde neverovatan odjek. Očigledno je da je reč o intervjuu koji iščekuju i koji će čitati i analizirati danima - ocenio je on, istakavši da je svaki intervju šefa države veoma važan događaj.

 

 

 


 

Putinov poslednji intervju Zapadu 2021.

Vladimir Putin je poslednji intervju zapadnim medijima dao u oktobru 2021. U pitanju je bila televizija CNBC. Novinarka Hedli Gembl intervjuisala ga je na Međunarodnom forumu ruske nedelje energetike. Putin je tada pričao o širokom spektru tema, uključujući Bliski istok, kriptovalute, Kinu, kao i ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija