• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Index

08.02.2024

22:30

Panika u svetu! Huti će uništiti "internet kablove" u moru! Ako to ostvare, planeta će ostati bez ključne komunikacione mreže!

Reuters

Vesti

Panika u svetu! Huti će uništiti "internet kablove" u moru! Ako to ostvare, planeta će ostati bez ključne komunikacione mreže!

Podeli vest

Jemenski Huti ne kriju odlučnost da uzvrate Zapadu za vazdušne napade koje predvode SAD na mesta za lansiranje projektila i dronove. Osim napada na međunarodne brodove, ali i ratnu mornaricu SAD i Britanije u Crvenom moru i Adenskom zalivu, sada su namerili da udare tamo "gde najviše boli" i to ne samo SAD i Britaniju. Ako ostvare pretnje to še biti žestok udar na svet!

Jemenska međunarodno priznata vlada upozorila je da Huti, koji su zauzeli veći deo Jemena 2014. godine, sada prete da će sabotirati ključne podmorske komunikacione kanale, uključujući internet veze, koji vode ispod Crvenog mora i povezuju Aziju sa Evropom.

Upozorenje je usledilo nakon što je mapa koja prikazuje rute podmorskih kablova u Crvenom moru objavljena na kanalu povezanom sa Hutima na Telegramu. Jemenska vlada tvrdi da bi Huti bili više nego srećni da sabotiraju te telegrame, samo da mogu.

Na pomenutom Telegram kanalu objavljeno je da Huti imaju lak pristup mapama koje prikazuju podvodne komunikacione kablove koji prolaze pored njihove obale, u moreuzu koji je širok samo 32 kilometra.

Ali optički kablovi, koji čine 17 odsto svetskog internet saobraćaja, leže na morskom dnu uglavnom stotinama metara ispod površine, daleko van domašaja ronilaca.

Ipak, smatra se da SAD i Rusija imaju pomorsku sposobnost da ih preseku. Ovo bi zahtevalo dejstvo dubokomorske podmornice da bi se kablovi tada eventualno mogli preseći. Hutima bi to bilo teže da urade.

- Mislim da je to blef, osim ako nije napad na terminal. Bio bi im potreban saveznik sa sposobnošću, podmornicom i veštinom da lociraju te kablove - kaže bivši komandant podmornice Kraljevske mornarice kontraadmiral Džon Gauer o tvrdnjama da grupa preti da sabotira kabl.

Huti, međutim, imaju saveznika. Iran! Uz pomoć iranske Revolucionarne garde i libanskog Hezbolaha, Huti su izgradili ogroman arsenal projektila i dronova.

Tokom proteklih osam godina, oni su gađali Saudijsku Arabiju, UAE, Izrael, američke i britanske ratne brodove, kao i sve brodove za koje se sumnja da su povezani sa Izraelom, SAD ili Velikom Britanijom. Ali Britanci tvrde da Iran nema kapacitet za takav poduhvat.

Pomažući Hutima da sabotiraju svetske podvodne internet kablove, Iran bi napravio veoma rizičan potez, a u ovom trenutku su i Teheran i Vašington jasno stavili do znanja da ne žele direktan sukob jedan sa drugim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Novi razgovor Putina i Sija! Moskva i Peking potvrdili dil, stvoriće novi svet oslobođen "američke čizme"!
Za Vašington ovo je horor

Novi razgovor Putina i Sija! Moskva i Peking potvrdili dil, stvoriće novi svet oslobođen "američke čizme"!

Ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping odbacili su u telefonskom razgovoru mešanje SAD u unutrašnje stvari drugih zemalja, izjavio je zvaničnik Kremlja Jurij Ušakov. Dvojica lidera su rekla da je njihov cilj stvaranje "multipolarnog, pravednijeg svetskog poretka", izvestio je Ušakov, dodajući da će Putin i Si nastaviti da održavaju "bliske lične odnose", ali da za sada nisu planirane recipročne posete.

08.02.2024

21:45

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17